HABER GAZETESİ / REKOLTE ENDİŞESİ / 4 HAZİRAN 2017
ZMO Samun Şube Başkanı Hayati TOSUN, ilkbahar aylarında yaşanan serin hava ve uzun süren yağışın tarla bitkilerini, özellikle ayçiçeği ve buğdayı olumsuz etkilediğini söyledi. Tosun, "Bölge ve Samsun olarak rekoltenin, beklentiyi karşılamayacağını düşünüyoruz" dedi.
Samsun ve bölge genelinde ilkbahar aylarında yaşanan serin hava ve uzun süren yağışlar, bazı tarla bitkilerini olumsuz etkiledi. Havanın bir türlü ısınmaması ve uzun süren yağışların, bazı bitkilerin rekoltesini etkilediğini ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, rekoltede düşüşler beklediklerini söyledi.
15 BİN DÖNÜM ARAZİ BOZULMUŞ OLABİLİR
Geçmiş senelerde Nisan ayında ekim yapıldığını ifade eden Başkan TOSUN, bu yıl ekim zamanında bazı değişikliklerin olduğunu kaydetti. Bölge olarak bakıldığında özellikle Havza ve Vezirköprü ilçelerinde, ayçiçeği ekiminin fazla olduğunu ifade eden Tosun, "Bu bölgelerde ekim, hava şartlarınının erken dönemde iyi gitmesinden dolayı öne çekildi ve Mart ayı gibi ekim yapıldı. Ekimin öne gelmesi, uzun süre devam eden serin ve yağışlı hava, ayçiçeğinde ciddi bir sıkıntıya neden oldu. Sadece ayçiçeği olarak da düşünmemek lazım, tarla bitkilerinin genelinde bir sıkıntı söz konusu. Ayçiçeği özelinde düşünürsek, bizim takip ettiğimiz ve bize gelen bilgilere istinaden 5 bin dönüm civarında ayçiçeğinin bozulduğu söyleniyor. Öte yandan kontak kurduğumuz yerlerle, 10-15 bin dönüm bir arazinin bozulmuş olacağı yönünde duyumlar var" ifadelerini kullandı.
"GEÇ EKİM YAPIN" ÖNERİSİ
Ayçiçeği gibi yağlık bitkilerin ithal edildiğini, o nedenle bu bitkilerin Türkiye için önemli olduğunu vurgulayan Başkan Tosun, ayçiçeği üretiminde, bölge adaptasyonu yüksek olan ve mildiyö dayalı çeşitlerin ekilmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Tosun, "Ayrıca hava şartlarının dengesiz gittiği dönemlerde erken ekim yerine geç ekimlerin yapılması gerekiyor. Toprak ve hava ısınmadan yapılacak her ekim, risk barındırıyor. Sadece ayçiçeğinde değil uzun süre devam eden yağışlı hava buğdayda da sıkıntılara neden oldu. Bitkinin sağlıklı gelişmesi için havanın ısınması lazım, gözlemlerimize göre uzun süren yağışlardan dolayı döllenmede bir sıkıntı var. Ülke genelinde olmasa bile, bölge ve Samsun olarak rekoltenin beklentiyi karşılamayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
ZXeynep Irmak ÖCAL - Haber Gazetesi