HABER GAZETESİ / TMO, PİYASAYA DAHA GÜÇLÜ GİRMELİ / 12 AĞUSTOS 2017

SAMSUN
06.09.2017
 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, Karadeniz Bölgesi`nde hasadı başlayan ancak ne rekoltesi ne de fiyatı açıklanan fındıkla ilgili konuştu. Rekolteyle ilgili spekülasyonların olduğunu ifade eden Tosun, bakanlığı göreve çağırarak, rekoltenin bir an önce açıklanması gerektiğini dile getirdi. Toprak Mahsulleri Ofisi‘nin (TMO) fındık alımını da değerlendiren Başkan Tosun, TMO`nun piyasaya daha güçlü girmesi gerektiğine dikkat çekti.

SPEKÜLASYONLAR DEVAM EDİYOR

"Yıllardır fındık rekoltesiyle ilgili çok yönlü açıklama yapıldığı için spekülasyonların olduğu söyleniyordu" diyen Başkan Tosun, geçen sene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın bununla ilgili bir karar aldığını ve rekoltesinin tek elden, bakanlık tarafından açıklanacağını duyurduğunu ifade etti. Ağustos ayında açıklanacağı söylenen fındık rekoltesinin bakanlık tarafından halen açıklanmadığını belirten Tosun, "Bakanlık dışında herkes rekolte tahmini yaparken, devletin üzerine düşeni yapmamasından dolayı piyasada spekülasyonlar devam ediyor. Devleti öncelikle göreve davet ediyorum" şeklinde konuştu.

REKOLTE 500 BİN TONU GEÇMEZ

Rekoltenin açıklanmamasının, Bakanlar Kurulu`nda yapılan değişikliğe bağlandığını ancak bunun doğru olmadığını ifade eden Başkan Tosun, fındıkla ilgili rekolte sayımının zaten belli dönemlerde yapıldığını kaydetti. Tosun, "Yılbaşında ilk rakamlara göre, yaklaşık 700 bin ton dolaylarında rekolte açıklandı. Ancak temmuz ayının uzun süre yağış almaması, küllenme hastalığından kaynaklanan zararlardan dolayı yaklaşık yüzde 25`lik bir düşüş söz konusu, açıklanan ve piyasada dolaşan gayri resmi rakamlardan daha düşük bir rekolte olacak. 500 bin tonun üzerinden fındık olacağını düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

TARIMA BİR KASIT MI VAR?

Fiyat konusunun da son derece önemli olduğuna dikkat çeken Tosun, üreticin geçen yıllarda fiyat noktasında sıkıntı yaşadığını aktardı. Fındığın Türkiye için önemli bir tarım ürünü olduğunu dile getiren Başkan Tosun, "Fındık, toplam tarım ürünü ihracatımızın yüzde 15`inden fazla cari hasılaya sahip, böylesi önemli bir üründe devletin politikasının olmaması ve üreticiyi desteklememesi ciddi anlamda düşündürücü. Tarıma bir kasıt mı var diye düşünmek lazım. Bu fiyatlarla üretici, ne üretim maliyetlerini karşılar ne de ülke para kazanabilir" dedi.

TABAN FİYAT BELİRLENMELİ

TMO`nun fındık alımı hakkında da konuşan Tosun, alımın yetersiz olduğunu aktardı. Başkan Tosun, "Geçmiş yıllarda TMO`nun alıma girmesi başından beri söylenen bir şeydi ancak alıma çok geç girildi ve alım miktarı yetersiz. TMO`nun piyasayı regüle edebilmesi için en az yüzde 20 civarında bir alımla piyasaya girmesi lazım. TMO`nun, ‘Biz bu hasat döneminde 100 bin ton fındığı aylık minimum şu kadar miktarda alacağız` şeklinde açıklama yapmalı. Böyle bir açıklama piyasada da ciddi bir baskı oluşturur ve olması gereken de budur. Bir diğer konu taban fiyatın belirlenmesi, üretici en büyük mağduriyeti burada yaşıyor. Ürünün kaça satılacağı noktasında fiyat belirlenmesi için taban fiyat oluşturulması gerekiyor" diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL - Haber Gazetesi

Okunma Sayısı: 110