HABER GLOBAL: RUSYA`NIN UKRAYNA`YA SALDIRMASI TÜRKİYE`DE HAYAT PAHALILIĞINI ETKİLER Mİ? DOĞALGAZ, BENZİN, TURİZM, EKMEK, SEBZE-MEYVE, YAĞ...- 25 ŞUBAT 2022
"Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim, Rusya`nın askeri harekatına dönüştü. Peki ticari hareketimizin yoğun olduğu bu iki ülke arasındaki fiili durum, benzin, doğalgaz, turizm, tahıl, ayçiçeği ticaretini nasıl etkileyecek? Her sektörün uzmanı ayrı ayrı anlattı..."
Rusya ile Ukrayna arasında aylardır süren gerilim Rusya`nın, dün Ukrayna`ya harekat gerçekleştirmesiyle başka bir boyuta geçti. İki gündür süren harekatta pek çok patlama haberi ve sivil kayıp açıklamaları geliyor. Kiev halkı dün gece metro istasyonlarına sığındı. Türkiye, hem Rusya hem de Ukrayna ile çok yakın ekonomik ilişkilere sahip.
📌Peki şu ana kadar gerilimden bu ticaret nasıl etkilendi?
📌Rusya`nın bu harekatı Türkiye`ye hayat pahalılığı olarak yansıyacak mı?
Gelin Türkiye, Rusya, Ukrayna üçgenindeki ticarettin Türkiye`deki fiyatlara olası yansımalarına bir göz atalım.👇
DOĞALGAZ VE ENERJİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu krizin enerji fiyatlarına yansımasının Tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye`de de olabileceğini söyledi ancak birkaç günlük fiyat oynamalarının genel fiyatları etkilemeyeceği bilgisini verdi.
Eski BOTAŞ Doğalgaz alım Dairesi Başkanı ve enerji uzmanı Ali Arif Aktürk ise, Rusya`nın Ukrayna`da askeri varlığını uzun tutmayacağını düşündüğünü belirterek, "Zaten enerjide yüzde 40`ın üzerinde Rusya`dan doğalgaz ithal ediyoruz. Petrol ithalatımız da çok yüksek. Psikolojik olarak gaz-petrol fiyatları yükseldi. Eğer çatışmanın boyutu savaşa geçerse, topyekün Avrupa`nın ortasında bir savaş olursa, mücbir sebep maddelerden gaz ve petrolün ucu tutulamaz" diyor.
Yakın dönemde enerjiye zam beklendiğini de aktaran Aktürk, "Şu anda uzun dönemli kontratlar var, 3 ayda bir formül çalıştırılıyor. 1 Nisan`da yeni çeyrek dönemi olacak. Türkiye`nin ortalama alım maliyeti yükseleceği gibi, kur eğer yukarı doğru çıkarsa onun da olumsuz etkisi olacak doğalgazda" diyor.
AKARYAKIT
Son gelişmelerle dolar 14.2 TL`yi geçerken, euro ise 16 TL`yi buldu. Ayrıca brent petrol, 100 doların üzerini gördü. Bu gece yarısından itibaren benzinde 1 lira 61 kuruş, motorinde 1 lira 51 kuruş olacak. Zam sonrası benzin ve motorin bazı illerde 17 liranın üzerine çıkıyor.
Enerji Petrol Gaz İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş "Savaşın ne kadar süreceği, enerji hatlarıyla ya da SWIFT`lerle ilgili bir karar alıp almayacaklarına bağlı. Çünkü, SWIFT kanallarını kapatır ve Rusya`yı dışlarlarsa, Rusya`nın enerji satışından kaynaklanan tahsilatlarını nasıl yapacağı konusu ortaya çıkacak. Bu durumda da enerji alımında sıkıntı olma ihtimali yüksek. O zaman da denge bozulacağı için, ham madde ve doğalgaz fiyatları ciddi anlamda fiyatlar yukarı çıkacaktır. Önümüzdeki hafta için zam gerektiren bir durum, pozisyon yok" dedi.
EKMEK, YAĞ, GÜBRE, SEBZE VE MEYVE
Rusya ve Ukrayna ile ticari ilişkilerimiz oradaki savaşta bazı kalem ürünlerimizi de etkiliyor. Türkiye her yıl 10 milyona yakın buğdayı Rusya ve Ukrayna`dan alıyor. İki ülkeden yağlık ayçiçeği, arpa alıyoruz. Ayrıca yaş sebze-meyve ihracatımızı da en çok bu iki ülkeye yapıyoruz.
Peki bu durumda bizi ne bekliyor? TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, bu kapsamda gerek ithalatta gerekse ihracatta iki ülkeye bağımlı olunmaması gerektiğini, ülkeleri çeşitlendirmek gibi önemli bir seçeneği sunuyor.
Suiçmez, "Yılda 20 milyon tonluk buğday üretimimiz kendimize yeterli olur. Bir 10 milyon ton da yurt dışından alıp işleyip un ve makarna olarak yurt dışına satıyoruz. Nüfusumuz artarken, yanlış tarım politikaları, girdi maliyetleri ve kuraklık nedeniyle buğday üretimimiz 17 milyon tona geriledi. Aradaki açığı dünyada da en büyük buğday ihracatçıları olduğu için Rusya ve Ukrayna`dan alıyoruz. Dünyada pandeminin etkisiyle artan buğday fiyatları savaş çıkmasa bile ekmek fiyatlarına yansıdı. Kendi iç üretimimizi yeniden 20 milyon tonun üzerine çıkarmadığımız durumda, buğday dolayısıyla daha pahalı ekmek yiyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Ukrayna`dan yağlık ayçiçeği aldığımızı aktaran Suiçmez, "Burada da bizi zam bekliyor. İki ülkeden arpa alıyoruz. Hayvan ve yem fiyatlarında da artış beklenebilir. Doğalgazdaki artış, amonyak kaynaklı gübre fiyatlarını artıracaktır. Bu iki ülkeye yaş meyve-sebze satıyoruz. olası kısıtlamalar ihracatımızın düşmesine yol açar, üretimin devamlılığı kaybolur" diye konuştu.
Rusya ve Ukrayna özellikle güney sahillerimiz için çok önem arz ediyor. Akdeniz Bölgesi`ne gelen turistlerin yüzde 40`ını Rusya ve Ukrayna vatandaşları oluşturuyor. Öyle ki 2019 yılında 7 milyon 17 bin, geçen sene ise 4 milyon 694 bin Rus turist, 2019 yılında 1 milyon 547 bin, geçen sene 2 milyon 60 bin Ukraynalı turist ülkemizi ziyaret etmişti. Türkiye`ye en çok turistin geldiği beş ülke sırasında ilk sırada Rusya, üçüncü sırada ise Ukrayna geliyor.
Bu kapsamda geçen hafta haberglobal.com.tr`ye konuşan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Batı Antalya Bölge Başkanı Rıza Perçin, bölgedeki turizmin savaşın şiddetine ve nasıl olacağına bağlı değişebileceğini söylemişti. Perçin, "Savaşan ülkeler vatandaşlarını salmak istemeyecek. Olası bir savaş çıkarsa Rusya ile yaşanan uçak krizinden daha çok büyük yara açacaktır turizmde" demişti.
Otel, işletme sahipleri ile konuştuklarını belirten Perçin, "Savaş gibi bir senaryoda pandemiden daha kötü olur. Çünkü bölgemizdeki istihdamın yüzde 80`i turizmle alakalı. Şu anda Rusya`dan yapılan rezervasyonlar pandemiye rağmen çok çok iyi. Ancak savaş tehlikesi olursa çok başka bir senaryo" ifadelerini kullanmıştı.
Haber: Cihat ASLAN
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.