HABEREXPRES: ÜLKE DONDU,ÜRETİCİ YANDI!-15 NİSAN 2025
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat tarafından, “Ülke Dondu, Üretici Yandı” adlı basın açıklaması düzenledi.
Geçtiğimiz günlerde Samsun ve İlçelerinde soğukların etkili olması ile meyvelerde büyük oranda zarar görüldüğü gözlemlendi. Konu İle ilgili TMMOB Ziraat Mühendisler Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, “Ülke Dondu, Üretici yandı” adlı basın açıklaması yaparak üreticinin zararı bir an önce sarılması gerektiğini belirtti.
"Ciddi rekolte kayıpları yaşandı"
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat "Türkiye’nin farklı bölgelerinde, son günlerde yaşanan Zirai Don felaketinin Tarımsal üretimde ciddi hasarlara yol açtığını üzülerek gözlemliyoruz.Ülkemiz ve yöremiz de dahil olmak üzere; 10-13 Nisan tarihleri arasında son 30 yılın en düşük Nisan ayı sıcaklık değerleri kaydedilmiştir.Ayrıca 2014 yılından bu yana yaşanılan en büyük Zirai Don felaketi gerçekleşmiştir. Ülkenin neredeyse tamamında etkili olan bu felaket, Dünya üretiminde ilk sıralarda yer aldığımız birçok üründe büyük verim ve kalite kayıplarına neden olmuştur.36 ilde etkisini gösteren don olayları nedeniyle fındık, ceviz, elma, kayısı, kiraz, üzüm ve dut başta olmak üzere meyve bahçelerinde ciddi rekolte kayıpları yaşanması beklendiği belirlenmiştir."ifadelerini kullanarak sözlerine şöyle devam etti.
Başkan Havva Yurdunuseven Bayzat, "Bununla beraber, başta sebze ve buğdaygiller olmak üzere birçok üründe de ciddi oranda azalma yaşanması beklenmektedir.Azalan üretim iç piyasada fiyat artışlarına sebep olacak, dış piyasada da ihracat kayıplarına sebep olacaktır.Fiyat artışları gıda enflasyonunun daha da yükselmesine yol açacak, dolayısıyla da bu ürünleri hammadde olarak kullanan sanayici, ticaretini yapan tüccar ve esnaf da dolaylı olarak bu etkileri görecektir. En önemlisi de bu fiyatlar nihai süreç sonunda halkımızın ve tüketicilerimizin cebini yakacaktır." diye konuştu.
"Fındık zararı, yüzde 50 seviyelerinde olacağı gözlemlendi"
Bayzat, “Yurt genelinde olduğu gibi bölgemizde de etkili olan zirai don zararı erken çiçek açan meyve çeşitlerinde zararlara sebep olduğu gibi, bölgemizin en büyük ihracat kalemi olan Fındıkta da büyük ürün kayıplarına sebep olmuştur. Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri, Ziraat Odaları ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) olarak bizlerin de gözlemleri sonucu; Fındıkta zararın %50’ler seviyelerine kadar olacağı öngörülmektedir. 250-500 rakım arasında meydana gelen, sıfırın altında ki 2-4 santigrat derece sıcaklıklar ile 500 rakım üzeri tarım alanlarında sıfırın altındaki 8-10 derece sıcaklıklar Zirai Don’ un etkilerinin daha yüksek olmasına zemin hazırlamıştır."dedi.
"Zararın giderilmesi konusunda çalışmalar yapılması gerekiyor"
üreticilerin banka borçları faizsiz ertelenmesi gerektiğini söyleyen Bayzat, "Yurt genelinde ve bölgemizde meydana gelen Zirai don felaketinin yaralarının bir an önce sarılması, üretimin sürdürülebilirliğinin ve gıda güvenliğinin sağlanması için çiftçilerimizin desteklenmesi, zararlarının karşılanması ve banka borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi hususunda çalışmalar yapılması elzem hale gelmiştir." diye ifade etti.
ZAFER CAN KARAHAN