ZMO, söz konusu değişikliği yürütmeyi durdurma ve kararın iptal edilmesi talebiyle yargıya taşıdı. Cumhuriyet’e konuşan ZMO Genel Başkanı Suiçmez, söz konusu yönetmelikte 2007’den itibaren 12 kez değişiklik yapıldığını ve değişiklikler için 9 kez yargıya başvurduklarını söyledi.
Açılan bir dava sonuçlanmadan yönetmelikte değişikliğe gidildiğini, bu nedenle açılan davaların konusuz kaldığını aktaran Suiçmez, “Dava açıyoruz, yeni yönetmelik çıkıyor, dava düşüyor. Biz de yeni dava açıyoruz. Sonuçlanmamış davalar varken yeni düzenlemeler yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bir yerde hukuk kadük kalıyor. Bu bir anlamda hukuki hile” dedi.
Zirai ilaç satışı konusunda farklı mesleklere yetki verilmesini, yalnızca ziraat mühendislerinin istihdamı açısından değerlendirmediklerini ancak mesleğe saygı konusunu gündeme getirdiklerini vurgulayan Suiçmez; çiftçilerin, zirai ilaç alırken hangi ilacın, hangi ürüne, hangi dozda verileceğini de danıştığına dikkat çekti. Zirai ilaç satışının “ilacın prospektüsüne bakarak satma” boyutuna indirgenmemesi gerektiğini, zirai ilaçların yeraltı sularını, toprağı, tüketiciyi etkileyebileceğini söyleyen Suiçmez, şunları kaydetti: “Konu, sağlıklı bitkilerin tüketilmesi, tarımsal üretimin sürekliliği, verim artışı, hastalıklı zararlıların yok edilmesi açısından değerlendirilmeli."
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.