HAKLARIMIZI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ!

HAKLARIMIZI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ!
ANTALYA
10.12.2009

Bitki Koruma Ürünlerinin Reçeteli Satışına İlişkin Yönetmeliğin uygulamada yarattığı sorunlar…

 

Bitki koruma Ürünlerinin Reçeteli Satışına İlişkin Yönetmelik kapsamında kapatılan zirai ilaç-alet bayii meslektaşlarımızın sorunlarını görüşmek ve mevcut yönetmeliği protesto etmek için 10 Aralık 2009 tarihinde ilimizde faaliyet gösteren 300‘e yakın bayi meslektaşımızla Tarım İl Müdürlüğü‘nü ziyaret ettik.

Müdürlük yetkileri ile yaptığımız görüşmeden sonra kitlesel bir basın açıklamasıyla, sorunlar ve yönetmeliğin değiştirilmesi ile ilgili taleplerimizi kamuoyuna açıkladık.

BASIN AÇIKLAMASI 

10.12.2009   

•-         Antalya‘nın tüm ilçe ve köylerinde, zirai ilaç ve alet bayi olarak görev yapan ziraat mühendisleri, üretici ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığına en yakın çalışma grubu olarak yasalarca bize verilen görevlerimizi yapmaya çalışıyoruz.

•-         Bu çerçevede üreticilere bilgi ve teknolojinin aktarılmasının yanı sıra Tarım Bakanlığı ile koordineli olarak resmi belgelerin düzenlenmesine ve üreticinin finansal olarak desteklenmesine ciddi katkılar sunuyoruz.

•-         Çalışma alnımızla ilgili olarak gerçekleştirilen son yasal düzenlemeler meslek onurumuzu yok sayan ve ticari faaliyetlerimizi ciddi anlamda engelleyen bir süreci başlatmıştır. Dünyada bir başka örneği olmayan "Bitki Koruma Ürünlerinin Reçeteli Satışına İlişkin Yönetmelik" bu alanda en önemli ve dikkat çekici düzenlemedir. Bu yönetmelik kapsamında talep edilen tüm bitki koruma ürünlerinin reçeteyle satışının uygulanması mümkün değildir.  Böyle olduğu içindir ki bakanlık yetkilileri tarafından yapılan denetimlerde denetlenen bayiler kapatılmaktadır. Bayilerin kişisel kusurlarından kaynaklanmayan bu uygulamanın sona erdirilmesi üreticileri girdi temini ve ilaç bayii ziraat mühendislerinin geleceği açısından son derece önemlidir. Bu yönetmelik kapsamında yapılacak denetimlerde kapatılamayacak bayii yoktur.

•-         Ekonomik krizin tarım sektörünü ciddi anlamda etkilemeye başladığı bugünlerde işyerlerimizin 1 ay süre ile kapatılması birçok meslektaşımızın iflasına ve işsiz kalmasına, tarım girdilerinin el altından ve kayıt dışı satılmasına neden olacaktır.

•-         Tüm zirai ilaç ve alet bayilerinin kapatılmasına neden olacak bu yönetmeliğin değiştirilmesi için Ziraat Mühendisleri Odası her türlü resmi ve hukuksal girişimde bulunmuştur. Yönetmelik değiştirilinceye kadar geçiş döneminde Tarım Bakanlığı yetkililerinin daha duyarlı ve toleranslı davranmalarını bekliyoruz.

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi

Zirai İlaç ve Alet Bayii Çalışma Komitesi

 

 

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN REÇETELİ SATIŞINA İLİŞKİN YÖNETMELİK KAPSAMINDA KAPATILAN ZİRAİ İLAÇ VE ALET BAYİ ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN DURUMU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

12 Şubat 2009 tarihinde çıkarılan, 12 Haziran 2009 tarihinde değiştirilen Bitki Koruma Ürünlerinin reçete ile satışı yönetmeliği çerçevesinde yapılan denetimlerde çok sayıda meslektaşımızın iş yeri 1 ay süre kapatılmış bulunmaktadır. Kapatılmalarının ana nedeni dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmayan ve yürütülmesi imkansız olan bu yönetmeliktir. Bu yönetmelik hükümlerine göre Türkiye genelinde kapatılamayacak bayi yoktur.

Yapılması gereken Türkiye koşullarına ve mühendis üretici ilişkilerine uygun bir yönetmeliğin hazırlanarak yürürlüğe konmasıdır. Aksi takdirde üretim sezonunun ortasında ve ekonomik kriz ortamında kapatılan zirai ilaç ve alet bayisi birçok arkadaşımızın iflasına işsiz kalmasına ve üreticilerin girdi temininde zorlanmasına neden olacaktır.

Tüm bu sorunların aşılması için aşağıdaki önlemlerin alınmasına ihtiyaç vardır.

•1-    Mevcut yönetmelik en kısa sürede değiştirilmelidir. Tarım ilaçları risk gruplarına göre değerlendirilerek insan ve çevre sağlığı açısından tehdit oluşturanların reçete ile satışı sağlanmalıdır.

•2-    Zirai ilaç kalıntılarının önlenmesi açısından üretici kayıt defterlerinin üreticiler tarafından tutulmasını sağlayacak düzenlemeler getirilmelidir.

•3-    Toptancı hallerin girişinde rezidü analizlerinin yapılmasını sağlayacak laboratuar sayısının arttırılması sağlanmalıdır.

•4-    Türk Gıda Kodeksi ivedilikle güncellenerek üreticilerin haksız yere yargılanmasının önüne geçilmelidir.

•5-    Gıda güvenliğinin sağlanması açısından pestisitlerin ürün çeşidine göre ruhsatlanması ve ilaç firmalarının konu ile ilgili çalışmalarına hız verilmelidir.

•6-    Bitki koruma ürünlerinin reçete ile satış yönetmeliği değiştirilinceye kadar zirai ilaç ve alet bayilerine reçete yazma yetkisi verilmelidir.

 

Saygılarımızla.

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi

Zirai İlaç ve Alet Bayii Çalışma Komitesi

Okunma Sayısı: 1295
Fotoğraf Galerisi