HAL POSTASI: SUİÇMEZ: ÇİFTÇİ BORÇLARI 5 YILDA 5 TAKSİTLE ÖDENSİN - 6 OCAK 2021

HAL POSTASI: SUİÇMEZ: ÇİFTÇİ BORÇLARI 5 YILDA 5 TAKSİTLE ÖDENSİN  - 6 OCAK 2021
MERKEZ
06.01.2021

"ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, çiftçi borçlarının faizlerinin silinmesi, anaparanın da 5 taksitte ve 5 yıl içinde ödenmek üzere yapılandırılması gerektiğini söyledi."

 

Hal Postası - ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, çiftçi borçlarının faizlerinin silinmesi, anaparanın da 5 taksitte ve 5 yıl içinde ödenmek üzere yapılandırılması gerektiğini söyledi.
 
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, çiftçi borçlarının ertelenmesi talebiyle Ankara’ya giderek yetkililerle görüşmek isteyen bir grup çiftçiyle sosyal medyada bir video yayınına katıldı. 

Birçok sektörden, çok sayıda işletmeye kredi borçlarını yapılandırma imkanı tanıyan yasaya çiftçilerin dahil edilmemesini protesto eden ve çiftçi kredilerinin de yapılandırılmasını isteyen üreticiler, ZMO Başkanı Suiçmez’den Ankara’daki buluşmada kendilerini desteklemesini istedi. Suiçmez her zaman üreticilerin yayında olacaklarını belirterek, Ankara’da da üreticilerle buluşacaklarını söyledi. 

“FAİZLER SİLİNSİN BORÇ 5 TAKSİTLE 5 YILDA ÖDENSİN”

Yayını izleyenlerin sorularını cevaplayan ve çiftçi borçlarıyla ilgili kayıtsızlığı eleştiren Başkan Suiçmez, çiftçi borçlarına yönelik haciz ve icra işlemlerinin ertelenmesiyle ilgili şöyle konuştu, “Haciz işlemleri ve icra takip işlemlerini 3 ay ertelemenin bir anlamı yok ki! 3 ay sonra çiftçi birden bire borcunu ödeyebilir hale mi gelecek? Bu çiftçinin aklıyla alay etmektir.” 

Bir grup çiftçinin Ankara’da Bakan Yardımcısı ile görüştüğünü hatırlatan Baki Remzi Suiçmez; “Faizlerin bir kısmının silinmesi suretiyle ve anaparadan da %20 indirim sözü ile 5 taksite bölünerek yapılandırma sözü aldıkları söyleniyor. Tabi sağlıklı değerlendirme yapmak için tam olarak ne sözü aldılar ona bir bakmak lazım. Bize göre 5 taksit ne kadar zamanda ödenecek orası önemlidir. Ama öncelikle faizlerin silinmesi gerekir. 5 taksitin de çiftçinin yetişebileceği aralıklarla uzun vadeye yayılması gerekir” diye konuştu. 

“4,5 MİLYON HEKTAR TARIM ALANI EKİLMEDİ”

Bir izleyicinin peşin parayla üretime başlayamamaktan ve her sene yeniden borçlanarak yaşamaktan yakınması üzerine çiftçinin üretimden uzaklaştığını hatırlatan Baki Remzi Suiçmez, sözlerini şöyle sürdürdü, “Daha önce üretim yapılan 4,5 milyon hektar arazimiz ekilmemiş. Bu çiftçiler üretimden çıkmış. Deniyor ki Hazine arazilerini açacakmışız da mercimek buğday ekecekmişiz! 4,5 milyon hektar faal tarım alanını boşaltmışız, açılacak Hazine arazisini kim ekip biçecek? Çiftçiye üretim alanından çekilmek dışında seçenek kalmıyor. Ama bunları elbirliği ile hep birlikte çalışarak aşmak zorundayız.” 

“DESTEKLER ZAMANINDA AÇIKLANMALI ZAMANINDA ÖDENMELİ”

Tarımsal desteklerin açıklanma tarihini de eleştiren Suiçmez, yılsonunda açıklanan ve çok geç ödenen desteklerin heba olduğunu söyledi ve şunları ekledi, “Desteği hak ediyorsunuz ama siz bu arada borçlanıyorsunuz ve faizler o günün şartlarında işliyor. Haziran vadeli bir adet tek domates fidesinin fiyatı 5,5 lira olmuş! Alınan destek, gücünü anlamını çoktan kaybediyor. Desteklemelerin zamanında açıklanması ve zamanında ödenmesi gerekir.” 

“ÇİFTÇİ KOOPERATİFİ UYGUN ŞARTLARDA GİRDİ TEMİN EDER”

Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği (TKK) ortaklarının TKK’ya olan borçlarının da faiz nedeniyle sürekli arttığını ve bu nedenle çok sayıda çiftçinin üretim yapamaz hale geldiğini kaydetti ve kamunun üretimi destekleyici kurumlarıyla çalışması gerektiğini öne sürdü. 

Suiçmez şunları ekledi, “Türkiye Zirai Donatım Kurumu TZDK vardı, kapatıldı. Şimdi mazot, gübre, ilaç hepsini yurt dışından alıyoruz. Bu dışa bağımlılıkla girdilerin fiyatlarının artması kaçınılmaz. Mazot desteği veriyorsunuz ama siz desteği verene kadar mazot alıp başını gidiyor. Bir anlamı yok ki! Fidesi, gübresi, ilacı, ister TKK’dan alın ister bayiden. Ama TKK bir çiftçi kooperatifi ise, çiftçiye piyasa şartlarından daha uygun fiyatla mal ve hizmet temin etmesi gerekir. Dolayısıyla TKK’nın çalışma anlayışını değişmesi ve kurumsal olarak da yeniden yapılandırılması fikrine katılıyoruz.” 

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

 

Okunma Sayısı: 154
Fotoğraf Galerisi