HAL POSTASI: ZMO MERA TAHSİS AMACI DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNU MAHKEMEYE TAŞIDI- 20 AĞUSTOS 2020

HAL POSTASI: ZMO MERA TAHSİS AMACI DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNU MAHKEMEYE TAŞIDI- 20 AĞUSTOS 2020
MERKEZ
20.08.2020

"Ziraat Mühendisleri Odası, Mera Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin iptali için mahkemeye başvurdu."

 

Hal Postası - Ziraat Mühendisleri Odası, Mera Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin iptali için mahkemeye başvurdu.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), Mera Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği mahkemeye taşıdı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan Mera Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te; mera, yaylak ve kışlaklarda kurulacak jeotermal kaynaklara dayalı teknolojik seralar ile bu seralara jeotermal kaynağın taşınması veya iletilmesi için ihtiyaç duyulan yerlerin tahsis amacı değişikliği başvuru yapılabilmesi için söz konusu alanın jeotermal kaynak ruhsat sahası içinde olması koşulu getirilmişti. 

BİTKİSEL ÜRETİM DE AMAÇ DIŞIDIR

Yeni yönetmelikle beraber, daha önce ruhsat sahası dışında olsa bile jeotermal kaynak kullanacak seralar veya jeotermal kaynağın seralara taşınması için tahsis amacı değişikliği istenebiliyordu. Yeni düzenlemeyle jeotermal kaynakların seralarda kullanımı için mera tahsis amacı değişikliği, ancak söz konusu mera alanı jeotermal kaynak ruhsatının kapsamı içindeyse yapılabilecek. Son değişiklik meraların tahsis amacı değişikliği işlemini zorlaştırıyor. Ancak yönetmelik değişikliği, mera alanlarının bitkisel üretim amaçlı tahsisi bile meranın niteliğini bozacağı için birçok STK tarafından itirazla karşılaşıyor. 

MERALAR ANAYSAL KORUMA ZIRHINDAN ÇIKARILIYOR

ZMO, tahsis amacı değişikliğini zorlaştırsa bile bu değişikliğin Mera Kanunu’na ve Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle; yürütmesinin durdurulmasına ve devamında iptaline karar verilmesini talep etti. 

Buna göre ZMO, jeotermal kaynak kullanacak seralar lehine mera alanlarının kullanım amaçlarının değiştirilebiliyor olmasına karşı çıkıyor. ZMO’nun Tarım ve Orman Bakanlığı’na karşı açtığı davanın dilekçesinde; çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasının Anayasa’nın 45. maddesine aykırı olduğu, dava konusu yönetmelik değişikliğinin Anayasa’da koruma altına alınan meraları, koruma zırhından çıkardığı belirtildi.

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

 

Okunma Sayısı: 68
Fotoğraf Galerisi