HALK SAĞLIĞI İÇİN LABORATUAR ŞART – YENİ MERAM, RASYONEL HABER, MEMLEKET, MERHABA, YENİ KONYA, KONYA POSTASI……

HALK SAĞLIĞI İÇİN LABORATUAR ŞART – YENİ MERAM, RASYONEL HABER, MEMLEKET, MERHABA, YENİ KONYA, KONYA POSTASI……
KONYA
05.04.2012

Yönetim Kurulu Üyemiz S.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuh BOYRAZ ve Başkanımız Özkan TAŞPINAR, sebze ve meyvelerde tarladan sofraya tarımsal ilaç kalıntısı denetiminin, halk sağlığı açısından olduğu kadar ülke tarımının gelişmesi için de büyük önem taşıdığını söylediler.

 

Tarım ilaçlarının, bitkileri zararlı haşerattan korumak veya ürün verimini azaltan hastalıklarla mücadele için kullanıldığını ifade eden ZMO Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Nuh BOYRAZ, "Her ilacın belli bir doğal yok olma süresi vardır. Eğer ilaç örneğin, 21 günlükse, bu ilacın kullanıldığı ürün bu 21 gün dolmadan hasat edilemez, tüketicinin önüne çıkarılamaz. Bu süre kurala uyulmazsa zaman zaman ürünün çekirdeğine kadar işleyen ilaç kalıntısı, yiyen kişinin vücuduna geçer. İlaç kalıntısı her ürün ve ilaç için belirlenen toleransın üzerindeyse risk daha da artmaktadır" dedi.

Prof. Dr. Nuh BOYRAZ, bitkide kabul edilebilir toleransın üstündeki ilaç kalıntılarının kanserden sindirim sistemi bozukluklarına, iç organlarında tahribattan ani zehirlenmelere kadar vücuda ciddi anlamda zararlar verebildiğini vurguladı.

"KALINTIYI BAKARAK YA DA KOKLAYARAK ANLAYAMAZSINIZ"

Türkiye‘de bu konuda il kontrol laboratuarlarında denetimler yapıldığını, ancak tam bir denetim için bu laboratuarların yetersiz kaldığını anlatan Prof. Dr. Nuh BOYRAZ, "İlaç kullanılan sebze meyve ürünlerinin zamanından önce tüketiciye sunulması ani ölümler dışında, azar azar vücutta birikip kronik zehirlenmeye neden olabiliyor. Sonuçta, ilaç kalıntısı dediğimiz şey aslında bildiğimiz zehir. Şu an tüm ürünler, tarladan sofraya ulaşan tedarik zincirinin en önemli halkası olan sebze hallerinde etkin şekilde denetlenemediği için ilaç kalıntısı riskinin az ya da çok olduğunu bile söyleyemiyoruz. Bu riskin önüne ancak etkin ilaç kalıntısı denetimiyle geçilebilir. Bunun için, yeni Hal Yasası uyarınca tüm illerdeki sebze hallerinde ivedilikle kontrol laboratuarları kurulmalı. Çünkü ilaç kalıntısını bakarak ya da ürünü koklayarak anlayamazsınız. Burada yapılacak denetimler hem çiftçinin bilinçlenmesine hem de ürünlerin pazara daha sağlıklı ulaşmasına ciddi oranda katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda çıkan sonuçlar tüketicinin önüne konulacağı için, tüketicinin içi de rahat edecektir" diye konuştu.

LABORATUARLAR HALA KURULMADI

ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR ise yeni Hal Yasası‘nın tüm sebze hallerine birer kontrol laboratuarı kurulmasını hükme bağladığını, ancak bu laboratuarların şu ana kadar kurulamadığını belirtti.

İlaç kalıntılarını hallerde inceleyecek laboratuarların bir an önce kurulması gerektiğini vurgulayan Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Zirai ilaç kalıntısı insan sağlığına ciddi zararlar vermekle kalmıyor ihracata yönelik üretim yapan ülke tarımı için de büyük sıkıntı oluşturuyor. Şu ana kadar yediğimiz meyve sebzede ilaç kalıntısı olup olmadığını, varsa ne kadar olduğunu öğrenemedik. Çünkü yeteri kadar numuneden analiz yapılamıyordu. Hallerde kurulacak bu laboratuarlarda neredeyse her parti mal için ayrı ayrı analiz yapılarak üründe kalıntı var mı yok mu tespit edilebilecektir. Bunun yanında ekimden hasata kadar çiftçinin yanında olmasını sağlayan tarım danışmanlığı sisteminin yaygınlaştırılması ve doğru destekleme politikaları ile hayata tam anlamıyla geçirilmesi üretimin sağlıklı ve kaliteli olmasını sağlayarak bu sorunu kökten çözecektir" dedi.

Okunma Sayısı: 624
Fotoğraf Galerisi