HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA
Yürürlüğe giren 5996 sayılı kanunla küçük işletmeler ve esnafı korumak adına halk sağlığı hiçe sayılmıştır.
Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanları, yürürlüğe giren 5996 sayılı kanunla iddia edildiği gibi, Avrupa Birliğine uyumlu bir gıda mevzuatı ve kontrol sistemine değil, küçük işletmeler ve esnafı korumak adına sorunlu bir sisteme geçildiğini bildirdi.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Emel KARAÇAY, Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi Başkanı Sadettin ÖĞÜNÇ ve Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanımız Şahin YETER düzenledikleri basın toplantısında, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu‘nun yasalaştıktan 6 ay sonra tüm maddeleriyle yürürlüğe girdiğini, bu Kanunun yasalaşması sürecinde, getirilen düzenlemeler ile; halk sağlığını tehdit eden bir yasa olarak çıkmakta olduğunu, mevcut gıda kontrol altyapısı ile işletmelerin keyfiyetine bırakılan bir üretim tarzının devamına yol açıldığını, sektörde gıda konusunda eğitim almış kişilerin dışlandığını ve sonuçta halk sağlığının yerine ticaret rantının tercih edildiğini kamuoyuna duyurdular.
SORUNLU BİR SİSTEME GEÇİLDİ
"5996 sayılı Kanunla iddia edildiği gibi, Avrupa Birliğine uyumlu bir gıda mevzuatı ve kontrol sistemine değil, küçük işletmeler ve esnafı korumak adına sorunlu bir sisteme geçilmiştir." diyen 3 meslek odasının başkanı, şöyle konuştular:
"Bu Kanun, Türkiye‘deki 50 bin gıda işletmesinin yaklaşık % 80‘inin sadece işyeri bilgisi ve insafı ile üretim yapmasını sağlayacaktır. Artık çocuklarımızın tükettiği gıdaların üretiminde konu uzmanlarının bulunması gerekliliği yoktur. Gıda güvenliğine aykırı uygulamaların ağırlıkla bu işletmelerden kaynaklandığı değerlendirildiğinde; Kanunun uygulanmasının gıda güvenliği ve halk sağlığı için ne denli tehlikeli sonuçlar yaratacağı anlaşılmaktadır. Son derece yetersiz olan denetçi sayısı ile gıdalarımızı denetleyebilmekten uzak olan kamu, şimdi de sektörde çalışan mühendisleri uzaklaştırarak yeni bir sorun alanı yaratmaktadır.
HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA
Mühendis olmadan üretim yapan işletmeler, halk ve tüketici sağlığı açısından büyük riskler yaratabilecektir. Bu riskler, kısa vadede gıda zehirlenmesi olabileceği gibi, uzun vadede toksik ve kanserojen etkiler de olabilecektir. Üstelik bilinmektedir ki, yalnızca işletme sahibinin bilgisine ve alışkanlıklarına terk edilmiş bu tip işletmelerin gıda üretimleri, kamunun denetim gücünün oldukça eksik ve yıpranmış olduğu günümüz koşullarında, her gün basına yansıyan bir başka gıda skandalının konusu durumundadırlar.