HALK TV: MİLYONLARCA ÇİFTÇİYİ ZORA SOKACAK YENİ VERGİ DÜZENLEMESİ KAPIDA - 23 HAZİRAN 2024

HALK TV: MİLYONLARCA ÇİFTÇİYİ ZORA SOKACAK YENİ VERGİ DÜZENLEMESİ KAPIDA - 23 HAZİRAN 2024
MERKEZ
23.06.2024

Çiftçinin maliyetini artıracak yeni düzenleme kapıda. Türkiye'de tarımsal üretim maliyetlerini yükseltecek olan vergi taslağı, çiftçiler arasında büyük endişe yarattı. Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı, bu yeni düzenlemenin çiftçilerin üretim maliyetlerini doğrudan etkileyeceğini ve gıda fiyatlarının artmasına, dolayısıyla gıda enflasyonunun yükselmesine neden olabileceğini belirtti.

 

Hükümetin yeni vergi taslağı kapsamında, yeme yüzde 10, gübreye ise yüzde 20 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) uygulanması planlanıyor.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, bu artışın üretimi düşürüp fiyatları artıracağını ve tarımsal üretim açığını genişleteceğini belirtti.

"KDV ARTIŞI, GÜBRE VE YEMİN PAHALANMASINA NEDEN OLACAK''

Suiçmez, Türkiye'nin gübre ve yemde dışa bağımlı olduğunu vurgulayarak, bu yeni vergi düzenlemesinin mazot, gübre, yem ve ilaç gibi temel tarımsal girdilerin maliyetlerine ek yük getireceğini ifade etti. Suiçmez, "KDV artışı, gübre ve yemin pahalanmasına neden olacak. Bu durum, çiftçilerimizin daha az yem ve gübre kullanmalarına ve dolayısıyla maliyetlerin artmasına sebep olacak" dedi.

''YANLIŞ BİR ADIM''

Artışın, çiftçinin üretim maliyetlerini doğrudan etkileyerek, gıda fiyatlarında artışa ve gıda enflasyonunun yükselmesine yol açacağı belirtilirken Suiçmez, çiftçilere yönelik vergi indirimleri yerine, KDV artışının tercih edilmesinin yanlış bir adım olduğunu belirtti.

''ÇİFTÇİLERİN TARIM ALANLARINDAN ÇEKİLMESİNE YOL AÇABİLİR"

Suiçmez, "Mazot kullanımındaki KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi ve ÖTV'nin sıfırlanması gibi destekler beklerken, KDV artışı ile karşılaşmak üreticiyi zor durumda bırakacak. Bu, üretimde düşüşe ve sonuç olarak çiftçilerin tarım alanlarından çekilmesine yol açabilir" diye konuştu.

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.

Okunma Sayısı: 121