HALKALI ZİRAAT OKULU`NUN İLİM YAYMA VAKFI`NA TAHSİS EDİLMESİNE KARŞI DAVA AÇTIK

HALKALI ZİRAAT OKULU`NUN İLİM YAYMA VAKFI`NA TAHSİS EDİLMESİNE KARŞI DAVA AÇTIK
MERKEZ
11.01.2011
 

 

Yürütmenin Durdurulması Taleplidir

  

ANKARA  İDARE MAHKEMESİNE

 

DAVACI                    : TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası

                                     Karanfil Sk.No:28/12 Kızılay/ANKARA

VEKİLİ                       : Av.Zühal DÖNMEZ-41998670172

DAVALI                     : T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü

                                     Milli Müdafa Cad. No:20 06100 Kızılay / ANKARA

ÖĞRENME T.            : 20/12/2010

KONU                                    :Davalı İdarenin 09/11/2010 tarih 546 sayılı Tahsis kararının ve tahsise ilişkin Protokolün Yürütülmesinin Durdurulmasına ve İptaline karar verilmesi  talebidir.

OLAYLAR                 : Tarihi geçmişi 1890‘lı yıllara uzanan Halkalı Ziraat Okulu, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi olarak kullanılmak üzere, 10 yıllığına İlim Yayma Vakfı‘na Tahsis edilmiştir. 1890‘lı yıllarda kurulan ve ilk mezunlarını 1895 yılında veren, o dönemdeki adıyla Halkalı Ziraat Mekteb-i Alisi, 1930 yılında Halkalı Ziraat Mektebi adını almıştır.

            2001-2002 Öğrenim yılından itibaren peyzaj ağırlıklı öğretim yapması uygun görülerek, Zirai Üretim İşletmesi ve Peyzaj Meslek Lisesi adıyla eğitime devam etmiş, ancak 2005 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kapatılmış ve yerine Halkalı Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürlüğü kurulmuştur.

            Mezunları arasında baytar ve şair Mehmet Akif Ersoy, Türkiye‘de çay tarımını başlatan Zihni Derin, Tarım Bakanları Tahsin Çoşkan ve Nihat İyriboz, Devlet Bakanı Ali Rıza Erten, Devlet ve Milli Eğitim Bakanı Şevket Raşit Hatipoğlu, İçişleri Bakanı Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu gibi birçok ünlü kişi olan Halkalı Ziraat Okulu, bir asırlık hizmetleriyle tarım sektörünün gelişimine büyük katkılarda bulunmuştur. Ancak bugün tarihi işlevi göz ardı edilerek yok edilmek istenmektir.

İPTAL NEDENLERİ              : 24.4.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 5981 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu‘nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İlim Yayma Vakfı tarafından "Sabahattin Zaim Üniversitesi" adlı bir vakıf üniversitesi kurulmasına imkan sağlanmıştır. Yasaya göre üniversite, "İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Eğitim Fakültesi,  İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü"nden oluşacaktır. Tarımsal eğitimin başladığı bu mekanda ziraatla ilgili bir birimin adı dahi geçmemektedir. Kaldı ki bu alan birçok bitki materyalinin ülkemize getirilerek coğrafyamıza ilk olarak adapte edildiği alan konumundadır ve halen bu bitkisel çeşitler varlığını bu alan üzerinde devam ettirmektedir.

            Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, 09.11.2010 tarihinde İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi‘nin eğitim ve öğretim hizmetlerinde kullanılmak üzere Halkalı Ziraat Okulu‘nun 357.200 dekar (357.200.000 metrekare) yüzölçümüne sahip kısmını, 10 yıllığına İlim Yayma Vakfı‘na tahsis etmiştir. Yapılan protokol hükümlerine göre, Halkalı Ziraat Okulu için ilk 5 yıl aylık 20 bin TL, ikinci 5 yıl da aylık 40 bin TL kira bedeli alınacaktır. "Faizsiz bankacılık" teziyle adını duyuran Prof. Dr. Sabahattin Zaim‘in adını alan Üniversitenin 2011-2012 yılında eğitime başlayacağı belirtilmektedir.

            Tarım eğitiminde bir çınar niteliğinde olan Halkalı Ziraat Okulu‘nun, vakıf üniversitesine dönüştürülerek gelecek nesillere örnek olacak tarihi kimliğinin yok edilmesi kabul edilemez. Yapılan tahsis işlemi iptal edilmeli ve Halkalı Ziraat Okulu‘nun misyonuna uygun şekilde bir müzeye çevrilerek korunması ve hatta tarım eğitimi için önemli bir merkez olacak şekilde değerlendirilmesi sağlanmalıdır.

            Tahsise ilişkin Protokol metni bulunmamaktadır, İdareden getirtilmesini talep ediyoruz. Ancak Protokol Hükümlerinde yer alan Kira Bedelinin çok düşük olduğu açıktır. İstanbul‘un merkezinde,  böyle geniş bir arazi (şimdiye kadar ranttadn uzak tutulmuş, korunmuş) için biçilen değer çok azdır.

            Ayrıca, lehine tahsis yapılan Vakıf, tahsis edilen araziyi Üniversitenin eğitim ve öğretim hizmetlerinde kullanacaktır. Üniversitenin Ziraat ile ilgili bir bölümü bulunmamaktadır. Tahsis amacı, Ziraat Mektebinin bakım ve onarımı imiş gibi gösterilmekteyse de asıl amaç Üniversitenin kullanacağı binalar yapmaktır. Söz konusu yer SİT alanıdır, binalar eski eser olarak korunmaktadır. Buna rağmen Üniversitenin kullanımına vererek (herhalde ileride tahsis süresi uzatılacaktır), olduğu gibi korunması mümkün olamaz.

            Arazi bir yıl önce Maliye Hazinesinden mazbut vakfına devredilmiş, henüz yeni kurulan Üniversitenin kullanması için de bir çok ünlü ismin yer aldığı İlim Yayma Vakfına tahsis edilmiştir.

            Müvekkil Oda, kaynağını Anayasadan alan kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olup, üyelerinin tüm toplumsal, ekonomik ve mesleki sorunları ile doğrudan ilgilenmekle yükümlüdür. Ayrıca ülkemizin tarımsal kaynaklarının, topraklarının korunması için gereken her türlü girişimde bulunmakla yükümlüdür.

7472 Sayılı Ziraat Yüksek Mühendisliği Hakkında Kanun, Ziraat Yüksek Mühendislerinin mesleki iştigal veya ihtısas sahaları dahilinde olmak üzere araştırma, ıslah, yetiştirmeye ilişkin hizmet ve faaliyetlerde bulunmaya yetkili olduklarını düzenlemiştir. Ziraat Mühendislerinin Görev Ve Yetkilerine İlişkin Tüzükte, eğitim ve araştırma kurumlarında ziraat mühendislerinin görev alacağı hükmü yer almaktadır. 06.04.2005 Tarih, 25778 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliğinin 6.maddesine göre de; Ülke tarımı ve tarımsal üretim kaynaklarının korunması, geliştirilmesi, işletilmesi ve verimli kılınması, kırsal nüfusun toplumsal ve ekonomik kalkınmasının sağlanması, kırsal ve tarımsal gelişime yönelik strateji, politika, program ve proje oluşturulması çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla her türlü girişim ve etkinlikte bulunmak, Odanın amaç ve görevleri arasında sayılmıştır.

            Tahsis edilen Ziraat Mektebinde uzun yıllar zirai eğitim faaliyetinde bulunulmuş ve çalışanları da ziraat mühendisidir.  Ne yazık ki, Eğitim Merkezi Müdürlüğünün ve arazisinin İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Olarak kullanılmak Üzere İlim Yayma  Vakfınca tahsisinin talep edildiği sürecte 2011 Yılı içerisinde düzenlenecek olan tüm kurslar TEDGEM‘in 31.12.2010 tarih ve B.12.O.TDG.16.01.774.99/1941 sayılı yazısı ile ikinci bir emre kadar durdurulmuştur.

HUKUKİ NEDENLER          : Anayasa, İYUK, 7472 sayılı kanun, Vakıflar Kanunu ve                                                        Yönetmelikler, İlgili tüm  mevzuat.

SONUÇ VE SİSTEM             :Yukarıda açıklanan nedenlerle; 09/11/2010 tarih 546 sayılı Tahsis kararının ve tahsise ilişkin Protokolün öncelikle Yürütülmesinin Durdurulmasına ve İptaline; yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesine, karar  verilmesini saygı ile arz ve talep ederim.

Av.Zühal DÖNMEZ

Davacı Vekili

EKİ:  Vekaletname

        Vakıflar Gen.Müd.Kararı

        Basın Açıklaması

Okunma Sayısı: 4776
Fotoğraf Galerisi