HASAT ZAMANI BAŞLIYOR.
" Yeni ayın ilk günüyle birlikte hasat fiili olarak başlayacak, geçen yılı mumla arayacağımız bir hasat dönemi bizi bekliyor"
Türkiye` nin tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konya Ovası hasada hazırlanıyor. Hasadın bayram ile birlikte başlayacağını belirten Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ" Belli bölgelerde, çok kıraç ve seyrek olan yerlerde kısmen hasatlar yapılıyor ama Konya` nın yoğun bir şekilde hasada gireceği 700-800 bin hektarlık hasadın yapılacağı dönem, 1 Temmuz itibariyle fiili olarak başlamış olur. Bu yıl hasadı bayram ile birlikte karşılayacağız" dedi.
2015-2016 üretim sezonunun oldukça elverişsiz geçtiğini kaydeden ÇALIŞ, " Geçen seneyi mumla arayacağımız bir hasat dönemine giriyoruz. Sulu alanlarda bile geçen seneki verimi elde edemeyeceğimiz bir hasadı karşılamaktayız. Yeterli boy ve sıklık oluşmadığından dolayı sulanamayan alanlarda çok ciddi miktarlarda biçerdöver girmez dediğimiz bölgeler var. Özellikle Cihanbeyli` nin yarısından itibaren Konya` nın doğusu ve güneyini kapsayan ilçelerde durum böyle. Konya` nın kuzeyindeki ilçelerden Kadınhanı, Sarayönü, Yunak ve Kulu bölgelerinde ise durum daha iç açıcı, bu bölgeler uzun yıllar ortalamasını yakalayabilecek pozisyona sahip " dedi.
SEYREKLİK KALİTEYE YANSIR
Hububatta Konya` nın önemine vurgu yapan Celil ÇALIŞ, "Türkiye` nin buğday üretiminin ise % 14` ünü karşılayan bir bölgeyiz biz. Bu da ülkenin ihtiyaç duyduğu rekolte anlamında Konya` daki azalma Türkiye` yi etkileyecektir ama bu kriz oluşturacak bir pozisyon değil. Toprak Mahsulleri Ofisinde belli miktar stok var. Türkiye` nin yıllık ihtiyacı 20 milyon ton. Geçen yıl 24 milyon ton gibi bir üretim meydana geldi. Bu yılda 18 milyon ton civarında bir rekolte olacağı tahmin ediliyor. Stoklarla birlikte kriz oluşturacak bir pozisyon yok. Bu sene seyreklikten dolayı kalite oluşacak iyi durum fiyatlara yansır ve üretici bir miktar daha nefes alabilecek pozisyon oluşabilir" ifadelerini kullandı.
ÜRETİCİ ŞİMDİDEN YENİ SENEYİ DÜŞÜNÜYOR
"Gerçek olan şu; be sene ihtiyaç duyulduğu kadar üretim yok" diyen Başkan ÇALIŞ, "Bakanlık üreticinin korunabileceği şekilde bir çalışma yapmak zorunda. Açıklanacak olan hububat fiyatları üreticiyi tatmin edecek bir durum ortaya çıkarsa, üreticinin içerisinde bulunduğu durum itibariyle özellikle bu Ziraat Bankası, tarım Kredi Kooperatifleri gibi kurumlara olan borçların herhangi bir faiz yükü oluşmadan ertelenmesi gibi çalışmalar yapılırsa üretici önünü biraz daha görür. Yeni sene inşallah mevsim normalleri ve üzerinde oluşabilecek afetsiz yağışlarla daha fazla üretim nasıl yapılabilir bunun telaşına biz üreticilerle beraber düşmüş durumdayız" diye konuştu.
ÜRETİCİYE UYARI
Bu ülkenin hasat döneminin zaten kıt geçeceğini belirten ÇALIŞ, "Geçtiğimiz yıl yapmış olduğumuz bir araştırmada, yaklaşık 2 milyar TL`lik biçerdöverden dökülme meydana geldiği ortaya çıkıyor. Bu çok ciddi bir rakam. Bunun ortadan kalkması için, zaten bu sene iklimden dolayı bir daralma var, bu daralma ve biçerdöverdeki dökülmelerde daha az olması konusunda üreticilerimizin daha hassas olması gerekiyor. Gerekli tarımsal kuruluşlara çiftçimizi uyararak gerekli tedbirleri almasını tavsiye ediyoruz" dedi.
KONYA POSTASI-20.06.2016