HAYVANCILIK SORUNU İTHALATLA ÇÖZÜLMEZ - HÜRRİYET
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı, “Sektördeki sorun ithalatla çözülemez, kayıt dışılığına karşı etkin mücadele verilmeli, kontrolsüz kesimlere karşı denetimler artırılmalı” dedi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, at eşek kesimi yapıldığı ve kaçak buffalo etlerinin yakalandığına yönelik basında çıkan haberlerin, yüksek fiyatlar nedeniyle zaten et alamayan halkı daha da tedirgin ettiğini belirterek, "Hayvancılık sektöründeki sorunlar ithalatla çözülmez. Kayıt dışılığına karşı etkin mücadele verilmeli, kontrolsüz kesimlere karşı denetimler artırılmalı" dedi.
Tüketim 8 kilograma düştü
Başkan Günaydın, düzenlediği basın toplantısında et sektörü ve biyogüvenlik alanındaki gelişmeleri değerlendirdi. Son günlerde hızla artan et fiyatlarının halkın mutfağına etin girmemesine neden olduğunu savunan Günaydın, "Avrupalı yılda 75 kilo et tüketirken, Türkiye‘de kişi başına tüketim 8 kilograma düştü" dedi. Günaydın, hızla artan ve dinamik bir nüfus yapısına sahip olunduğunu ifade ederken, artan nüfusa karşın, büyükbaş hayvan varlığının 16,9 milyondan 10,9 milyona, küçükbaş hayvan varlığının ise 67,6 milyondan 29,5 milyona gerilediğine dikkati çekti.
İstatistiklere dikkat çekti
Et ve Balık Kurumu ve Süt Endüstrisi Kurumu gibi düzenleyici ve müdahale edici kuruluşların tasfiye edilmesi sonucunda yem, et ve süt fiyatlarında kartellerin üretici fiyatlarını baskıladığı ortamın oluştuğunu anlattı. Kırmızı et fiyatlarına ilişkin istatistiklere de dikkati çeken Günaydın, 2005-2006 yılında sırasıyla 409 ve 439 bin ton alan üretimin, 2007 yılındaki yoğun kesimler nedeniyle 576 bin tona çıktığını belirti.
Kontrolsüz kesimlerin denetimleri artırılmalı
GÖKHAN Günaydın şöyle konuştu: "Hayvancılık sektöründeki sorunlar ithalatla çözülmez. Kayıt dışılığına karşı etkin mücadele verilmeli, kontrolsüz kesimlere karşı denetimler artırılmalı. İthalata dayalı politikaların geçmişte hayvancılığa ne denli zarar verdiği hatırlanmalıdır. Süt fiyatlarında istikrar sağlanması halinde, süreç içinde hayvan varlığımız da artma eğilimine girecektir. Bu doğrultuda üretici birliklerinin örgütlenmesi de teşvik edilmeli."