"HAYVANCILIK VE SÜT ÜRETİMİ ULUSLARARASI SERMAYEYE TESLİM" - CUMHURİYET TARIM
Türk toplumunun beslenmesi de yabancı ellerde
ADANA (Cumhuriyet Bürosu) - Türkiye‘nin süt üretimi bakımından oldukça zengin kaynaklara sahip olmasına karşın, bu kaynakların son yıllarda ihmal edildiği, yeterli üretim yapılamadığı gibi. tüketimde de geri kaldığı belirtildi. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Haydar Şengül, "Özellikle son 5 yılda iktidarın uyguladığı tarım ve hayvancılıkla ilgili politikalar, bu iki sektörün yanı sıra süt üreticisini de uluslararası sermayenin insafına terk etmiştir" dedi.
Süt üretimi için oldukça elverişli coğrafik koşullara ve zengin kaynaklara sahip olan ülkemizde, bu sektörün ihmal edilip geri bırakılması sonucu, yoğurt ve peynir sektörünün de yeterli gelişim göstermediğini kaydeden Şengül, bunu Süt Endüstrisi Kurumu (SEK) gibi kurum ve kuruluşların hakim olduğu piyasanın yabancılara satılmasına bağladı. Önce SEK‘in, ardından benzer kurum ve kuruluşların peşkeş çekilmesi ile uluslararası sermayeye kaptırıldığını vurgulayan Şengül şöyle konuştu:
"Piyasaya hakim olan bu gruplar sektörle istedikleri gibi oynuyorlar. Geçmişte SEK tararından fiyat istikrarı ve pazar güvencesi oluşturularak gelişim süreci teşvik edilirken, özelleştirmelerin ardından bu durum ortadan kalkmıştır. Ülkemiz için hiçbir önceliği yokken, sektörün gelişmesi için de önemli bir kurum olan SEK tasfiye edilmiş, süt üreticisi, dolayısıyla bağlantısı olan yoğurt ve peynirciler, dolayısıyla tarım ve hayvancılık kesimi uluslararası sermayenin insafına terk edilmiştir."
Özellikle son 5 yılda iktidarın uyguladığı tarım ve hayvancılıkla ilgili yanlış politikaların bu sektörler dolayısıyla süt ve süte bağlı sektörleri olumsuz etkilediğini irdeleyen Şengül şunları söyledi: "Geçmiş hükümetlerin uzun yıllar alan yanlış tarım ve hayvancılık politikası. AKP hükümeti döneminde de devam ettirilmiş, sektör bitme noktasına getirilmiştir. Süt üreticisini ve hayvancılık sektörünü uluslararası sermayenin insafından kurtaracak, arz - talep dengesini kuracak, pazar güvencesini ve fiyat istikrarını sağlayacak bir yapının kısa sürede yaşama geçirilmesi gereklidir. Aksi durumda; insanımızın beslenmesi ve sağlığı açısından son derece stratejik ve vazgeçilmez olan bir ürünün, süt sektörünün sonu hazırlanmış olacaktır."