HEDEF HALK GAZETESİ: ATAKUM'DA TARIM VE ÇİFTÇİ SERVİSİ-18 MAYIS 2024

HEDEF HALK GAZETESİ: ATAKUM'DA TARIM VE ÇİFTÇİ SERVİSİ-18 MAYIS 2024
SAMSUN
20.05.2024
 
Atakum Belediyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi iş birliğiyle "Kıtlık Kapıda, Çiftçi Açlık Sınırında" başlıklı panel, Hasan Ali Yücel Gençlik Bilim ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlenen panelde uzmanlar, ağırlaşan ekonomik kriz ve tarım politikalarının tarıma ve üreticiye etkilerini değerlendirdi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, "Çiftçilik para karşılığı değil cefakarca yapılacak bir hizmet. Tarımdaki risk diğer tüm sektörlerden daha fazla. Üretici tarımda kalmaya devam ediyorsa takdire gerek var" dedi. CHP Samsun Milletvekili Murat Çan ise Cumhuriyet'in ilk yıllarda uygulanan tarım politikalarının önemine dikkat çekti.

ÜRETİMİ DESTEKLEYELİM

Daha sonra söz alan Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel, "Çocukluktan beri tarım ve hayvancılığa ilgim var. 2019 yılında ‘Köyüm Köylüm’ projesinin ilk ayağı olan Atakum Birlik Projesi’ni yazdım. Veteriner Hekim Tuncer Onur’un desteğiyle bu projeyi geliştirdik. Herkesin bildiği ‘Köyüm Köylüm Projesi’ne dönüştürdük. Bugün Atakum Belediye Başkanıyım ve o hayallerimin artık hayata geçmesi için heyecanlıyım. Üretimi destekleyen herkese ‘Ben varım’ diyorum. Gelin bir masa kuralım ve Atakum’da, Samsun’da üretimi destekleyelim. Atakum’u daha yaşanabilir bir kent yapmak ve üreticiyi desteklemek hayalini ortaklaştıralım ve bunu sonuca ulaştıralım" ifadelerini kullandı.

TARIMSAL ALTYAPI GÜÇLENDİRİLMELİ

Moderatörlüğünü Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat'ın yaptığı programda çiftçinin ve tarımın yaşadığı sorunlar değerlendirildi.
OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Acar, tarımda yaşanan sorunlara değinerek, "Bir proje kapsamında köy çalışmalarında yer aldım. Birçok köyde ziyaretlerde bulundum. Az da olsa gençlerden köye dönüşler var. Köyde bir şeyler yapmak istiyor ama beklediği desteği bulamıyor. Gerekirse hibe yapılabilir. O insanların orada üretime devam edebilmeleri için tıpkı Avrupa Birliği’nde olduğu gibi üretim ve ürünün satışı için gerekli alt yapının sağlanmasında çok ciddi bir desteğe ihtiyaç var. İkinci olarak köylerde sosyal olanakların artırılması gerekir" şeklinde konuştu.

TARIMDA 'MARKALAŞMA' YOK!

Kadın Girişimci Seyyare Sungur, fındık ürünleri üzerine oluşturduğu markanın başarı öyküsünü paylaşarak "Türkiye'deki tarım ürünlerindeki en büyük sorun markalaşamamak. 2015'te kurduğumuz marka 9'ncu yılını tamamlıyor. Yurt dışına üç kıtaya satış yapıyoruz. Üç şubemizle Türkiye'nin her yerine ürün gönderiyoruz. Aynı zamanda birçok markanın fındık kreması üretimini yapıyoruz" dedi.

İSTANBUL'DA ÖRNEK TARIM MODELİ
Çiftçi Abdullah Aksu, şöyle konuştu; "Çaresiz değiliz, çaremiz var. İstanbul'da 6 kişilik bir ekip, şehrin tarım ve gıda rejimini ortaya çıkarmak için bir strateji belgesi çıkardık. Kanada'dan İtalya'ya kadar Türkiye'nin değerleri olan 23 tarım uzmanı ile çalışma yürüttük. Strateji belgesiyle İstanbul tarımını dizayn ettik. İstanbul rant şehriyken, Türkiye'deki çiftçiler azalırken son Mart verilerine göre, İstanbul'daki çiftçi sayısı yüzde 28 arttı. Bu çalışmanın Türkiye için tarım modeli olacağına inanıyorum."

Okunma Sayısı: 50