HEDEF HALK GAZETESİ: KOKARCA FINDIĞI TÜCCARA SATTIRDI!:11 EYLÜL 2024

SAMSUN
11.09.2024

Kahverengi kokarcanın fındığa verdiği zarara dikkat çeken ZMO Başkanı Havva Bayzat, "Köylü, randumanı ilk defa 35-40'lara düşen fındığın kilosunu 50-70 TL arasında tüccara zararına satmıştır" dedi.

 
Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, özellikle fındık üreticisinin mahsulune büyük oranda zarar veren kahverengi kokarcanın tarım ürünlerinde milyonlarca dolarlık zarara sebep olduğuna dikkat çekti. 

ZMO Başkanı Havva Bayzat, şöyle konuştu; "Karadeniz bölgesinin lokomotif ürünü olan fındıkta kahverengi kokarca böceğinin verim başta olmak üzere randuman ve kalite değerlerine olan etkisi ile beraber tat olarak acılık ve iç findıkta leke oluşumlarına da sebep olması tam bir faciadır.

FINDIKTA ACI VE LEKE

Her ne kadar mücadele açısından ilaçlama ve biyolojik savaş (Samuray arısı) ile biyoteknik mücadele verildiyse de beklenen fayda sağlanamamıştır. İlaç dozlarının yetersizliği, komşu parsellerin fiili ilaçlamada katılım yapmamaları, konu hakkında çok ciddi eylemlerde bulunulmaması, ilaç tipi ve özelliklerinin yeterince anlatılamaması ve ilaç girdilerinin yüksek maliyeti bu olumsuz tezahuratı daha da ivmelendiren etken olmuştur."

Başkan Bayzat, "Böcekler kapama bahçelerden başka her türlü ikamet, depo alanları, metruk yerleşimler, müştemilat yapıları ile birçok alanda kışlayabiliyor. Adeta köylünün insiyatifine mahkum kalan mücadele yetersiz kalmakla beraber düşük verim, randuman, kalitesiz ürün; değil çiftçiyi ülke ekonomisini de derinden etkileyecektir.

FINDIKTA RANDUMAN DÜŞTÜ

TMO'nun sahip çıkmaması nedeniyle çiftçimiz, Samsun'da randumanı ilk defa 35-40'lara düşen fındığın kilosunu genellikle 50-70 TL arasında tüccara zararına satmış, işçi parasını dahi ödeyememiştir. Zararlının, sebze ve kivi olmak üzere diğer ürünlerimizde de olumsuz etkilerini sürdüreceği kaçınılmazdır. Bu zararlının üremesine, ergin haldeyken imhasına yönelik işlemler, kışlama şartlarına imkan veren Eylül-Ekim ile Nisan aylarında yoğun mücadele tatbikatı mutlaka gerçekleştirilmelidir. Köylüye ilaç tavsiye edilmesi yerine ciddi önlem planı oluşturulmalıdır" diye kaydetti.

İsmail AKDUMAN

Okunma Sayısı: 25