HEDEF HALK GAZETESİ: ZMO`DAN HAL TEPKİSİ-6 EKİM 2021

SAMSUN
12.10.2021
 

Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Samsun Şube Başkanı Hasan Çobancı, Büyükşehir Başkanlığı`nca Bafra ilçesi Türbe Mahallesi`nde 16 adet parselde yapılacak olan meyve-sebze hali projesine sert tepki gösterdi.

ZMO VE TEMA KARŞI ÇIKTI

Meyve ve sebze halinin Bafra Ovası sınırları içinde yer aldığına dikkati çeken ZMO Şube Başkanı Çobancı,"Konuya ilişkin ilave imar planı talebi Toprak Koruma Kurulu toplantısında görüşülmüştür.

Meyve ve sebze hali yapılması düşünülen alan Bafra Ovası Koruma alanı içerisinde kalmaktadır.Ayrıca bu alan DSİ sulama sahasının içerisinde kalan, 1. sınıf mutlak tarım arazisidir. Talep edilen alan ile ilgili Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ile TEMA temsilcisinin karşı oylarına rağmen Toprak Koruma Kurulu Toplantısı`nda söz konusu alan, tarım dışı amaçlı kullanılmasına izin verilmiştir.Samsun İli Toprak Koruma Kurulu, Bafra ilçesi meyve sebze hali yerinin tarım dışı amaçlı kullanılmasında kamu yararı olduğu,alternatif alan bulunmadığı ve ulaşım kolaylığı gibi nedenler göstermiştir" dedi.

ZMO` DAN DAVA SİNYALİ

Açıklamasında uyarılarda bulunan ZMO Samsun Şube Başkanı Çobancı şunları kaydetti;"Bafra ilçesinde meyve-sebze hali yapılması düşünülen alan Bafra Büyük Ova Koruma Alanı içerisinde yer almaktadır.Bu alan mutlak tarım arazisi niteliğindedir.Söz konusuparseller DSİ sulama sahası içerisinde yer alan 1. sınıf tarım arazileridir.5403 sayılı kanunun 14. maddesine göre Büyük Ova Koruma Alanı içerisinde kalan tarım arazilerinin tarım dışı kullanımları Tarım ve Orman Bakanlığı iznine tabidir.Bafra bilçesi meyve sebze hali yapımı düşünülen Türbe Mahallesinde 18 hektar alanın tarım dışı kullanım izni şu an itibariyle Bakanlık incelemesi aşamasındadır.Bakanlık yapmakta olduğu incelemede,5403 sayılı kanunun özünü oluşturan oluşturan Nitelikli Tarım Arazilerinin ve Büyük Ovaların Korunmasını gözeterek Toprak Koruma Kurulunun meyve sebze hali için vermiş olduğu tarım dışı kullanım izni kararını iptal etmesi gerekmektedir.

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi olarak, Bafra Ovası Koruma sahası içerisinde yapılması düşünülen meyve-sebze halinin yapılmasına karşıyız.Toprak Koruma Kurulu`nun almış olduğu kararın onaylanması,ovanın tarımsal niteliğini bozacağı gibi,gelecekte benzer yatırımlara emsal teşkil edecek ve Bafra Ovası`nın hızla yapılaşma ve betonlaşma tehdidi ile karşı karşıya kalmasına neden olacaktır.Bafra Ovası Koruma alanı dışında alternatif yer araştırması yapılarak,Bafra ilçesi meyve-sebze hali için yeni bir yer belirlenmelidir.

Ziraat Mühendisleri Odası samsun Şubesi olarak hukuksal anlamda da konunun takipçisi olacağız diye konuştu.

Zekeriya FIRAT 

 

  

Okunma Sayısı: 117