HEM ÇİFTÇİ, HEM DE ANKARALI PERİŞAN... - ERKEN GÜNDEM
Ankara`da son hafta etkili olan dolu yağışı hem çiftçiyi, hem de Ankaralıyı vurdu!
erkengundem.com/ Özel Haber
Ankara‘da bir haftadır etkili olan sağanak yağış ve dolu hem Ankaralı çiftçileri, hem de Ankaralı‘yı vurdu. Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Özden GüngörAnkara‘da etkili olan dolu yağışının tarım üzerine etkilerini erkengundem.com` a değerlendirdi.
PAZAR EKONOMİSİ TEHLİKEDE!
Yılın başından beri kuraklık yüzünden düşen verimin dolu vurmasıyla daha da kötü bir hal aldığını dile getiren Özden Güngör, "Zaten sene başından itibaren kuraklık nedeniyle rekolte kaybı vardı. Bir de üstüne dolu vurunca ürünlerde kalite kaybı da yaşanacak. Böylece üreticiye bir darbe daha inmiş olacak" diye konuştu.
Özellikle sebzede çok büyük verim kaybı olacağını belirten Güngör, "Sebzede verim kaybı olacak ürünün yarısı çöpe gidecek. Meyvelerde ise dolu vurmasından kaynaklı kalite düşüklüğü yaşanacak. Bu da tabii hem ihracatı, hem de pazara giden meyvenin sebzenin fiyatını etkileyecek" dedi.
PAZAR BU SENE DAHA PAHALI
Yaralı meyveler yüzünden üreticinin ürününü daha düşük fiyata satmak zorunda kalacağını ifade eden Göngör, sebzede ise dolu sebebiyle ürünlerde verimin düşük olacağını bu yüzden pazarda daha pahalı olacağını söyledi.
Güngör, "Yani dolu sadece üreticiyi değil tüketiciyi de bu sene üzecek. Özellikle merkez olmak üzere, Ayaş, Yenikent, Güdül, Beypazarı ve Nallıhan‘da çiftçiler perişan oldu. Domates, marul, patlıcan, soğan ve kabakta verim kaybı yaşanacak" dedi.
YAPILMASI GEREKEN
2014 senesinin tarım açısından verimsiz olduğunu ve beklenenden çok düşük tarım ürünü alınacağını kaydeden Güngör, yapılması gereken şey olarak ise sigortayı işaret etti. "Tarım sigortasının bütün çiftçiler tarafından benimsenmesini ve Bakanlık tarafından teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Güngör, sözlerine şöyle devam etti;
"İl veya ilçe merkezlerinde hakem heyetleri kurulmalıdır. Sigorta ve çiftçi arasında anlaşmazlığı giderecek, çiftçinin zararını belirleyecek bir heyetten bahsediyorum. Hakem heyetinde GTH Bakanlığı İl Müdürlükleri, Ziraat Odaları, TARSİM ve Ziraat Mühendisleri Odası temsilcileri yer almalıdır. Üretici-Tarsim anlaşmazlığı durumunda Hakem Heyetine başvurulmalıdır. Bir diğer önemli husus çiftçilerin borcunun ertelenmesidir. Dediğim gibi 2014 senesi çiftçiye darbe vurdu. Bu yüzden zaten çiftçi az kazanacak. Verim kaybı, mal kaybı var. Bu yüzden Ziraat Bankasına, Tarım ve Kredi Kooperatiflerine olan borçlar mutlaka ertelenerek, çiftçi rahatlatılmalıdır."