HER 6 KİŞİDEN BİRİNİN AÇLIK SORUNU VAR

HER 6 KİŞİDEN BİRİNİN AÇLIK SORUNU VAR
ADANA
16.10.2010

Prof. Dr. Turgut CABAROĞLU, dünyada gıda konusunda iki temel sorun bulunduğunu, bunlardan birincisinin gıda güvencesinin ikincisinin ise gıda güvenliğinin istenilen düzeyde sağlanamaması olduğunu söyledi.

 

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut CABAROĞLU, dünyada gıda konusunda iki temel sorun bulunduğunu, bunlardan birincisinin gıda güvencesinin ikincisinin ise gıda güvenliğinin istenilen düzeyde sağlanamaması olduğunu söyledi. CABAROĞLU "Açlık sorunu dünyada her 6 kişiden birini ilgilendiren devasa bir sorun" dedi.

"Mühendislik-Mimarlık Haftası" etkinlikleri kapsamında 15 Ekim 2010 Cuma günü TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi ile Adana İl Tarım Müdürlüğü tarafından Çukurova Üniversitesi Akif Kansu Amfisinde "Güvenli Gıdaya Erişim ve Açlık" konulu panel düzenlendi.

Panelin açılışında konuşan TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ziraat Mühendisi Mustafa ALTIOKKA, TMMOB‘nin 1954 yılında kurulduğunu, kuruluşunda 10 Odası ve yaklaşık 8.000 üyesi bulunan TMMOB‘nin, 31.12.2009 tarihinde Oda sayısının 23‘e, üye sayısının  ise 354.182‘ye ulaştığını söyledi. 1954 yılından  bu  yana  Ekim ayı içinde her yıl  Mühendislik - Mimarlık Haftası‘nı   kutladıklarını ifade eden İKK Sekreteri Mustafa ALTIOKKA, şöyle konuştu:

"TMMOB  sahip olduğu birikim ve deneyimlerini mevcut sorunların  tespitinde bu  sorunlara ilişkin  çözüm  önerilerini dile getirilmesinde azami  çabayı ön  planda tutmayı kendine görev bilmektedir. Bu görevin  yerine getirilmesinde sosyal ve kültürel aktiviteleri de hayata geçirerek  üyeleri arasındaki birliğin pekiştirilmesi, aynı zamanda meslektaşlarımızın toplumla kaynaşmasını sağlamayı da gerçekleştirmektedir.

Küresel kapitalizm ve onun  ülkemizdeki temsilcisi AKP eliyle yürütülen  politikalar sebebiyle  tarım ve sanayi üretimi önemli  ölçüde baltalanmış, üretici olmayan  sektörlerin öne çıkması nedeni ile mühendis- mimar ve şehir plancıları bu  süreçten en  çok  etkilenen  kesimler olmuştur. Çünkü mühendis - mimar ve şehir plancısı demek üretmek demektir. Üretmeyen bir ülkede ve dünyada mühendise, mimara, plancıya yer yoktur.

Öte yandan  aşırı kar hırsı ile gözüdönmüş, kuralsız ve  pervasız  vaziyette yapılan  yatırımlarla sahip olduğumuz doğal varlıklar  hızla tükenmeye ve kirlenmeye devam etmektedir. Bilim ve teknoloji politikaları temelinde, ihtiyaçlarımız doğrultusunda, ulusal kalkınma stratejilerinin  uygulanmasında yeniden  üretim ve  yatırım politikaları hayata geçirilmeli; istihdam ve hakça bölüşüm sağlanmalıdır. Bunun  sağlanması için Türkiye‘nin demokratikleşmeye ihtiyacı vardır" dedi.

"Güvenli Gıdaya Erişim ve Açlık" konulu panelde Prof. Mahir FİSUNOĞLU, Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Ziraat Mühendisi Hüseyin AYDIN ve Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Emel KARAÇAY da birer konuşma yaptı.

Panele Vali Yardımcısı Reşat ÖZDEMİR, Şube Başkanımız Şahin YETER, İl Tarım Müdürü, Ç.Ü Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Okunma Sayısı: 1524
Fotoğraf Galerisi