HORMONLU MEYVE SEBZEYE ÇARE ARANIYOR - RADİKAL
İhraç edilen meyve-sebzede, tarım ilacı ve hormona karşı yapılan denetim yurtiçine satılanlara uygulanmıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın'ın önerdiği önlem: Ürünlerin menşei etiketlerinden anlaşılabilmeli
RADİKAL - İSTANBUL - Türkiye, tarım ilacı ve hormon tartışmasını ihraç etmek istediği meyve ve sebzelerin Avrupa kapısından dönmesiyle yıllardır yaşıyor. Sivribiber, üzüm, kiraz gibi ürünler ihraç edilirken denetleniyor. Yurt içinde tüketilen meyve ve sebzelerin ise denetimsiz piyasaya sürüldüğü belirtiliyor. Uzmanlar şu göreşleri dile getirdi:
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın: Yurtdışına giden ürünler çok iyi denetleniyor. İç pazara yönelik üretimde bir kontrol sistemi yok. Üretim ve tüketim merkezleri ile semt pazarlarında rutin kontroller yapılarak, ilaç kalıntısı olup olmadığı saptanmalı. Beşeri ilaçlarda olduğu gibi zirai mücadele ilaçları da reçeteli satılmalı. İlaç tarım danışmanı gözetiminde uygulanmalı ve bu, kayıt altına alınmalı. Örneğin, Eskişehir'de bir markette kalıntı saptanan domatesin hangi serada yetiştirildiği etiketten geriye gidilerek öğrenilmeli.
Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu: Ürünlerimiz Antalya Hal Kompleksi içinde kontrolden geçiyor. Artık tüketici bilinci de gelişiyor. Burada laboratuvarımız var. Mevcut laboratuvar sonuçlarında, sağlığı tehdit edici bir sonuç ortaya çıkmadı. Ancak kentte üretilen yaş sebze ve meyvenin yüzde 10-15'i hale hiç girmeden piyasaya gidiyor.
Migros Halkla İlişkiler Müdürü Ahu Başkut: İki yıldır alımı yapılması kararlaştırılan üründe zirai ilaç kalıntısı denetimi yaptırıyoruz. İkinci denetim de ürünün hormon içerip içermediğine ilişkin olarak TÜBİTAK tarafından gerçekleştiriliyor.