HUDUT GAZETESİ: AYÇİÇEĞİ`NDE BEKLENTİ 17 LİRA!- 26 TEMMUZ 2022

HUDUT GAZETESİ: AYÇİÇEĞİ`NDE BEKLENTİ 17 LİRA!- 26 TEMMUZ 2022
MANİSA
26.07.2022

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, girdi maliyetleri göz önüne alındığında, hasat dönemi yaklaşan ayçiçeğinde fiyat beklentisinin kilogram başına 15 lira olduğunu belirterek, 2 lira da destekleme primi açıklanması gerektiğinin altını çizdi... Yanılmaz ayrıca, çiftçinin üretmeye devam edebilmesi için açıklanacak destekleme primlerini de zamanında ödenmesi gerektiğine dikkat çekerken, bakanlığın çayır tırtılının her ne kadar zarar vermeyeceğini açıklasa da, bazı bölgelerde zararın yüzde 40`a kadar ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi...

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, girdi maliyetleri göz önüne alındığında, hasat dönemi yaklaşan ayçiçeğinde fiyat beklentisinin 2 lira destekle birlikte kilo başına 17 lira olduğunu belirtti.
Ziraat Odası Edirne Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, ayçiçeğinde fiyat beklentisi ve son dönemde görülen çayır tırtılı ile ilgili açıklama yaptı. Yanılmaz açıklamasında, üreticilerin fiyat beklentisinin kilogram başına 15 lira olduğunu belirterek, 2 lira da destekleme primi açıklanması gerektiğinin altını çizdi. Yanılmaz, çayır tırtılında ise oluşan zararın, bakanlığın açıkladığından daha fazla olduğuna dikkat çekti. 

`BAZI BÖLGELERDE ZARAR YÜZDE 40`LARDA` 

Çayır tırtılı zararlısının özellikle Kırklareli ve Tekirdağ`da yoğun şekilde görüldüğünü belirten Yanılmaz, "Geçtiğimiz günlerde çayır tırtılı ile karşı karşıya kaldık. Her ne kadar bakanlığımız zarar vermeyeceğini açıklasa da, Tekirdağ ve Kırklareli`nde çok yaygın bir şekilde görülmekte. Şu anda Süloğlu`nun bazı köylerinde nispeten görülmekte. Bazı bölgelerde, zararın yüzde 40`a kadar ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bakanlığımız 2 milyon 550 bin ton olarak bu yıl ki rekolte tahminini açıkladı. Fakat bu yıl ki çayır tırtılından oluşan hasardan sonra ben böyle bir rakama ulaşılacağını tahmin etmiyorum. Türkiye`deki ayçiçeği üretimi ortalama 2 milyon ile 2 milyon 100 bin ton civarında. Türkiye`nin de kendi kendine yeterlilikte karşılama oranı önceki yıllarda yüzde 78`lerdeydi, 2015 ve 2016`da. Şu anda bu rakam yüzde 60`lara kadar düştü. Geçen yıl ki ithalatımızda çok rahat ayçiçeği raporlarında bunu görebiliyoruz" dedi. 

`AYÇİÇEĞİNDE FİYAT BEKLENTİSİ 17 LİRA` 

Hasat dönemi yaklaştıkça çiftçinin fiyat beklentisinin de arttığını belirten Yanılmaz, "Bizim maliyet çalışmalarımız devam ediyor ama yıllardır Buğday ile Ayçiçeği`ni kıyasladığımızda 1.8 kilogram ayçiçeğine 1.0 buğday olarak değerlendiriyoruz. Yani buğdayda Ofis`in verdiği fiyat 1 lira destekle birlikte şu anda 7.45 kuruş. Bunu ayçiçeğine oranladığımızda 15 lira artı 2 lira da destek olarak bizim beklentimiz. Fakat bu desteklerin de zamanın da verilmesinin çiftçinin menfaatine olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.  

`DESTEKLER ZAMANINDA ÖDENMELİ` 

Desteklerin zamanında ödenmemesi durumunun yıllardır sürdüğünü, bunun da üreticiyi etkilediğini kaydeden Yanılmaz, "Tabi bu desteklerin zamanında ödenmemesi durumu yıllardır devam ediyor. Özellikle ayçiçeğindeki destekler ancak bir sonraki yıl ayçiçeğini ektikten sonra Temmuz ayında çiftçimize ödeme yapılmakta. Bu desteklerin daha erken dönemde, özellikle ayçiçeği ekim öncesinde verilmesinin daha mantıklı olacağını düşünüyoruz. 15 bin lira tona artı 2 1ira destekle 17 bin lira gibi bir fiyat beklentimiz bulunmakta. Hem bunu Ziraat Mühendisleri Odası olarak hem de tarım kesiminde çalışan çiftçilerimizin beklentisinin bu yönde olduğunu paylaşmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

`GİRDİ MALİYETLERİ KISILINCA, MÜCADELE YAPILAMIYOR`  

Oda Temsilcisi Yanılmaz, çayır tırtılı popülasyonunun bu yıl artmasının ana nedenlerinin başında, üreticinin girdi maliyetlerini kısmak için yeterli ilaç ve gübre atamaması ile derin sürüm yapmamasından kaynaklandığını belirtti. Yanılmaz, "Özellikle Ayçiçeği`nde Kasım ayında derin sürüm yapılması gerekiyor, bunda da çoğu çiftçimiz derin sürüm yapmıyor. Sonbahar aylarında yapılması gereken bir şey. Çayır tırtılı da aynı süne gibi Sonbahar aylarından sonra kışı toprağın 5 ile 7 santimetre arasındaki derinliğinde geçiriyor. Bu şekilde toprak belirli bir sürüm yapılmayınca, sirkülasyon oluşmayınca, kışı toprağın altında geçirebiliyor. Bu da özellikle derin sürüm yapılmayan alanlarda daha fazla görülüyor. Yani iş yavaş yavaş girdi maliyetlerine kayıyor. Derin sürüm yapmamak, toprağı işlememek, ilkbaharda yeterince zirai ilaç kullanmamak gibi faktörler buna neden oluyor maalesef" şeklinde konuştu.

 

Haber: Olgay GÜLER

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 221
Fotoğraf Galerisi