HUDUT GAZETESİ: ŞİMDİ DE ÇELTİK ÜRETİCİSİNİN GÖZÜ FİYATTA!- 12 EYLÜL 2022

HUDUT GAZETESİ: ŞİMDİ DE ÇELTİK ÜRETİCİSİNİN GÖZÜ FİYATTA!- 12 EYLÜL 2022
MANİSA
12.09.2022

Trakya`nın beyaz altını çeltikte hasada hazırlanan üretici, ayçiçeğinden sonra gözünü bir yandan da Toprak Mahsulleri Ofisi`nin açıklayacağı alım fiyatına çevirdi... Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, üreticiler ve tarım kooperatifleriyle yaptıkları maliyet hesabı sonrası fiyat beklentisinin, ince taneli ürünlerde 12.50 lira, orta taneli ürünlerde 15.50 lira, kalın taneli baldo gibi çeşitlerde de 18.50 lira olarak oluştuğunu belirtti...

 

Trakya`nın beyaz altını çeltikte hasada hazırlanan üretici, gözünü bir yandan da Toprak Mahsülleri Ofisi`nin (TMO) açıklayacağı alım fiyatına çevirdi.

Türkiye`nin büyük bölümünü yurt içinde üreterek karşıladığı ana besin kaynaklarından çeltikte üretici hasat mesaisine hazırlanıyor. Üretim süreci en zahmetli ürünler arasında yer alan, üreticinin gözü gibi baktığı çeltikte yüzünün gülmesini isteyen üretici TMO`dan gelecek yüksek alım fiyatını bekliyor. Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, üreticiler ve tarım kooperatifleriyle yaptıkları maliyet hesabı sonrası fiyat beklentisini açıkladı. Yanılmaz beklenen alım fiyatının, ince taneli ürünlerde 12.50 lira, orta taneli ürünlerde 15.50 lira, kalın taneli baldo gibi çeşitlerde de 18.50 lira olarak oluştuğunu belirtti.

`ÇELTİKTE EKİM ALANININ YÜZDE 10 DÜŞMESİNİ BEKLİYORUZ` 

Türkiye`de yaklaşık 125 bin hektar alanda çeltik ekimi yapıldığını hatırlatan Yanılmaz, "İlimizde üçüncü ürün olarak çeltiğin ekim alanını yaygın olarak görmekteyiz. Geçen yıl yaklaşık 125 bin hektar alanda ekimi yapılan çeltikte, ayçiçeğindeki fiyat artışlarını da göz önünde bulundurursak bu sene Meriç ve Tunca`da zaman zaman su kıtlığı da yaşanmasından dolayı ekim alanının bu sene yüzde 10 civarında azalacağını yaklaşık 1 milyon 70 bin dekara düşeceğini tahmin ediyoruz. Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon ton üretim olacağını beklemekteyiz" dedi. 

`HASAT YAKLAŞMASINA RAĞMEN FİYAT AÇIKLANMADI` 

Edirne`de görüştükleri üreticiler ve tarım kooperatiflerinin fiyat beklentisini de açıklayan Yanılmaz, "Şu anda Türkiye`nin yüzde 80 civarında bir yeterlilik oranı var çeltikte. Fakat hasadın yaklaştığı şu günlerde halen fiyatları TMO açıklamadı. Burada bizim fiyat konusunda beklentimiz ince taneli ürünlerde 12.50 lira, orta taneli ürünlerde 15.50 lira, kalın taneli baldo gibi çeşitlerde de 18.50 olmalı. Tabi bunlara destekleme fiyatlarının da dahil olması şartıyla. Böyle bir fiyat beklentisi bulunmakta. Çiftçilerle de İpsala bölgesinde yaptığımız istişarelerde, sulama kooperatifleriyle yaptığımız görüşmelerde, 1 dekar çeltiğin maliyeti şu anda 7 bin 227 lira. Ortalama 700 kilogram verim alındığını varsaydığımızda 1 kilo çeltiğin maliyeti 10 lira 324 kuruş olmakta" diye konuştu.

Haber: Olgay GÜLER

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.

 

Okunma Sayısı: 86
Fotoğraf Galerisi