HÜKÜMET İTHALATÇIDAN YANA - 27.09.2003
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ, TÜRKİYE ZİRAATÇİLER DERNEĞİ VE PANKOBİRLİK'ten suçlama:
Hükümet ithalatçıdan yana
* Şekerde, pancar üreticilerii ile mısır ithalatçıları arasındaki kavga ilanlarla devam ediyor. Çözümün yerli mısır üretiminin desteklenmesinden geçtiği belirtiliyor.
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Şekerpancarı ile nişasta üreticileri arasındaki pazar kavgası sürerken, çekişmeye şimdi de ziraatçiler katıldı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye Ziraatçiler Derneği ve Türkiye Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği, Pankobirlik ile birlikte dün gazetelere verdikleri tam sayfa ilanlarda, ''pancar çitfçisi ile mısır çiftçisini kendi çıkarları uğruna karşı karşıya getirmeye çalışanların oyunlarını bozacaklarını'' vurguladılar.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın , ''Bizim amacımız yerli üretim pancar ve mısırı desteklemek, Türkiye şeker sanayisini de kendi ekonomisinde yetişen bir ürün desenine göre kurgulamak. Bunun tersini isteyenler, hükümete yakın mısır ithalatçıları ve çokuluslu sermayedir'' dedi. Günaydın, şu açıklamalarda bulundu:
* Türkiye'DE PANCAR VE MISIR NİŞASTASINDAN ŞEKER ÜRETİLİYOR. TÜRKİYE ŞEKERPANCARINDA KENDİNE YETİYOR. MISIRDA YILDA 1-1.5 MİLYON TON DIŞALIM YAPILIYOR.
* HÜKÜMET MISIR NİŞASTASINDAN ELDE EDİLEN ŞEKER KOTASINI PANCAR ÜRETİMİNİN YÜZDE 15'ine çıkarmaya hazırlanıyor. Kendi ülkenizde yetişen pancarı daraltacaksınız, Arjantin, Amerika, Romanya'DAN, CARGİLL GİBİ FİRMALAR ARACILIĞIYLA MISIR GETİRECEKSİNİZ.
* MISIRIN TÜRKİYE'de üretilmemesinin nedeni destekleme sistemleri. Gümrük vergisini arttırıp sözleşmeli üretimle mısır tarımını desteklerseniz, Türkiye mısır açığını kapatır. Ekoloji uygun.
* Mısırdan üretilen şeker daha ucuz. Başta Cargill olmak üzere bunu üreten birkaç firma fiyatlara yansıtmıyorlar.
* Yabancı sermaye ''Mısırın kaderi nişasta bazlı şeker üretimine getirilen kotanın arttırılmasına bağlıdır'' diyor. Oysa ihtiyacının sadece bir kısmını yerli mısırdan karşılıyor.