"HÜKÜMET NE YAPMAK İSTİYOR?"

DENİZLİ
25.08.2011
 

Şube Başkanımız, 24.08.2011 tarihinde İmar Kanununda yapılan değişikliğe ilişkin "Hükümet Ne Yapmak İstiyor?" başlıklı basın açıklamasında bulundu.

              Basın açıklaması metni aşağıdadır. :

BASIN DUYURUSU                                                  

HÜKÜMET NE YAPMAK İSTİYOR?   24.08.2011                                                                       

 

.17 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazete‘de yayınlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname ile tarım toprakları ve mera alanları bir kez daha ranta açıldı.

Kanun Hükmünde Kararname ile 3194 sayılı İmar Kanunu‘nun 27. maddesi değiştirilerek "Köylerde yapılacak yapılar ve uyulacak esaslar" başlığı altında: " Köy yerleşik alan sınırı içerisinde, 3/7/2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu hükümleri uygulanmaz.

Bu değişikliğin anlamı şu; köy yerleşim alanlarında her türlü yapı, tesis, işletme tarım arazisinin niteliği dikkate alınmadan serbestçe yapılabilir. Bu uygulama ile özellikle kıyı şeridindeki köy yerleşim alanları tamamen ranta açılacak. Birinci sınıf tarım arazilerine turistik tesisler, villalar, sanayi tesisleri yapılacak.

Bir diğer konu ise mera alanlarına ilişkin.Söz konusu kararname ile 3194 sayılı İmar Kanunu‘na ek madde eklendi. Maddenin önemli bölümleri şöyle: "Mera, yaylak ve kışlakların geleneksel kullanım amacıyla geçici yerleşme yeri olarak uygun görülen kısımları valilikçe bu amaçla kurulacak bir komisyon tarafından tespit edilir. Bu yerlerin ot bedeli alınmaksızın tahsis amacı değiştirilerek tapuda Hazine adına tescilleri yapılır. Bu taşınmazlar, bu madde kapsamında kullanılmak ve değerlendirilmek üzere, belediye ve mücavir alan sınırları içinde kalanlar ilgili belediyelerine, diğer alanlarda kalanlar ise il özel idarelerine veya özel kanunlarla belirlenen ilgili idarelere tahsis edilir.

Mera, yaylak ve kışlakların 12/3/1982 tarihli ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca ilan edilen turizm merkezleri ile kültür ve turizm gelişim bölgeleri kapsamında kalan kısımları, ot bedeli alınmaksızın tahsis amacı değiştirilerek tapuda Hazine adına tescil edilir ve bu yerler, 2634 sayılı Kanun çerçevesinde kullanılmak ve değerlendirilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilir."

Çok açık bir biçimde mera alanlarının kullanımı, bu konudaki yetkili komisyonlar devre dışı bırakılarak il özel idarelerine, belediyelere ve Kültür ve Turizm Bakanlığı‘na tahsisi öngörülüyor.

Yapılan değişikliklerle, tarım toprakları ve hayvancılığın vazgeçilmez beslenme kaynağı meralar amaç dışı kullanıma, ranta açılıyor.

Özetle yapılan düzenlemelerle artık özel mülkiyetın korunmasından söz edilemez.Sadece meralar değil,doğal sitler ile aynı zamanda doğal sitlerle kesişen arkeolojik,kültürel ve tarihi sitler tehlike altında.

Konu taraflarının hiç bir görüş v e önerisi alınmaksızın,kanun hükmünde kararname yetkisini çıkaran hükümet kendi kendine kanunlar yapıyor, kanunları değiştiriyor.Bu kanun hükmünde kararnamelerle , yeni rant alanları yaratmaya yönelik olarak "sen kanunlara uymuyorsun, istediğin gibi değiştir,kanunlar sana uysun"anlayışı ile yapılan değişikliklerden hükümeti vazgeçmeye çağırıyoruz.

Kanunlar her zaman bir avuç kesime rant aktarmaya yönelik değil,geleceği doğru öngörerek,her zaman kamusal yarar ve doğa ile barışık anlayışıyla çıkarılmalıdır.

 

Denizli kamuoyuna saygı ile duyurulur!         

  

  

                                                                          İbrahim GÜR

                             Ziraat Müh.Odası Denizli Şb.Bşk.

Okunma Sayısı: 846