HÜKÜMETİN YALOVA ISRARI-CUMHURİYET

MERKEZ
31.08.2008

Erdoğan başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun, Suudi Arabistanlı Bakan Balghunaim’in Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde brifing almasından 2 hafta önce, müdürlüğün, bünyesindeki Atatürk’ün Yalova çiftliğini özelleştirme kararı aldığı ortaya çıktı. ZMO Başkanı Günaydın “Bereketli topraklar üzerinde, belki de Arap sermayesinin otelleri yükselecek” dedi.

 

Atatürk‘ün çiftliğinin özelleştirilmesi kararı çıktı, Suudi bakan ilginç bir zamanlamayla ‘yatırıma‘ geldi

Hükümetin Yalova ısrarı

© Atatürk‘ün Yalova Çiftliği‘ni ilk tasfiye girişimi yargıdan dönen AKP hükümeti, şimdi de taşınmazlarının işletimi TİGEM‘de kalmak üzerine satışı için harekete geçti. Hükümetin bu kararından iki hafta önce Suudi Arabistanlı Bakan Fahad A. Balghunaim‘in Türkiye‘ye gelerek TİGEM yetkililerinden brifing aldığına dikkat çeken ZMO Başkanı Gökhan Günaydın, satış kararını yargıya taşıyacaklarını belirtti.

MURAT KIŞLALI

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu‘nun (ÖYK), Suudi Arabistanlı Bakan Fahad A. Balghunaim‘in Türkiye‘ye gelerek Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü‘nde (TİGEM) brifing almasından 2 hafta önce, TİGEM‘in bünyesindeki Atatürk‘ün Yalova çiftliğini özelleştirme kararı aldığı ortaya çıktı. Zamanlamaya dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın "Atatürk Tarım İşletmesi özelleştirilirse, büyük önder Atatürk‘ün vasiyetine aykırı biçimde, bereketli tarım toprakları üzerinde, belki de Arap sermayesinin otelleri yükselecek" dedi. ÖYK 12 Ağustos 2008 tarihinde "mülkiyeti TİGEMe ait Yalova Atatürk Tarım İşletmesi Müdürlüğünün -İşletme TİGEM bünyesinde kalacak şekilde- kullanımında bulunan bazı taşınmazların bir yıl içinde ‘satış‘ yöntemiyle özelleştirilmelerine" karar verdi.

Yalova‘yı ‘pazarlama‘ süreci

Atatürk‘ün Yalova‘da arazi satın alarak kurduğu ve 1937 yılına kadar bizzat kendisi işlettikten sonra "tarım yapılması ve hilesiz meyve yetiştirilmesi" için halka bağışladığı çiftlik hakkında, Başbakan Erdoğan‘ın başında bulunduğu Yüksek Planlama Kurulu (YPK) tarafından 14 Mart 2005 tarihinde tasfiye kararı alınmış ancak Bursa 2. İdare Mahkemesi, YPK kararını hukuka aykırı bularak iptal etmişti.

Toprağı korumanın "bir ulusun onuru" olduğu vurgulanan mahkeme kararında, idarenin tasfiye yerine, anayasa hükümleri uyarınca "toprağın verimli olarak işletilmesini korumak ve geliştirmek" için gerekli önlemleri alması gerektiği bildirilirken, Başbakanlık‘ın mahkeme kararına karşı yaptığı itiraz da, Danıştay 10. Dairesi tarafından reddedilmişti.

‘Kararı yargıya taşıyacağız‘

ZMO Başkanı Günaydın, ÖYK kararını yargıya taşıyacaklarını belirterek şöyle konuştu: "Arazileri satılan bir işletme üretim yapamaz. Dolayısıyla işletmenin TİGEM bünyesinde kalmasına yönelik ifade, yalnızca kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir. Atatürk Tarım İşletmesi‘nin taşınmazlarının özelleştirilmesi halinde, söz konusu arazi yapılaşmaya açılacak ve büyük önder Atatürk‘ün vasiyetine aykırı biçimde, bereketli tarım toprakları üzerinde belki de Arap sermayesinin otelleri yükselecektir."

Ziyaretin zamanlaması

ÖYK‘nin kararından tam 2 hafta sonra 26 Ağustos 2008 tarihinde Suudi Arabistan Tarım Bakanı Balghunaim, beraberinde 11 işadamı ile birlikte, "yatırım yapmak için girişimlerde bulunmak üzere" Türkiye‘ye geldi. Konuk bakan ile birlikte gelen Suudi Arabistanlı işadamlarına, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü‘nde (TİGEM) bilgi verildi. Heyet, TİGEM‘in bazı birimlerinde incelemelerde de bulundu.

Okunma Sayısı: 587