HÜRRİYET-EKONOMİ-EKMEKTE GDO İZİ-20 MART 2017
HÜRRİYET-EKONOMİ / Burak COŞAN-20 Mart 2017
EKMEKTE GDO İZİ başlıklı haberde Başkanımız Özden GÜNGÖR ve Yönetim Kurulu Üyemiz Murat ASLANın konuya ilişkin açıklamları yer almıştır.
HABER
1 yıl boyunca denetçi uğramıyor.
Türkiyenin her yıl 2.5-3 milyon ton soya ithal ettiğini ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, Türkiye`nin soya üretiminin ise 125 bin ton civarında olduğunu söyledi.
İthal edilen soyanın GDO`lu olduğunu ancak bunun yasalar çerçevesinde sadece hayvan yemi amacıyla ülkeye sokulduğunu belirten Güngör şu ifadeleri kullandı;
"Aslında bu ürünlerin insan gıdası amacıyla kullanılmaması gerekiyor. Ancak bu gelen ürünlerin gıda amacıyla kullanılıp kullanılmadığını bilmiyoruz. Çok daha iyi denetim yapılması gerekiyor.
Ancak denetim Türkiye`de çok iyi değil. Ülkede 675 bin gıda işletmesi var. 5 bin denetçi var. 1 yıl boyunca denetçinin hiç uğramadığı gıda işletmeleri var. Bugüne dek ekmek veya ekmek üretiminde GDO`lu bir ürüne rastlanmamıştı"
Dünyada GDO`lu ürünün en çok soya, mısır ve kanolada olduğunu ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Arslan da şu ifadeleri kullandı;
"Şu ana kadar ne ekmekte ne de ham maddesi buğdayda böyle bir durumlar karşılaşmadık. GDO`lu soya katkı maddelerinin kullanıldığını da duymamıştık. Ticari işletmeler kâr elde etmek için bu tip şeylere girebiliyor. GDO`lu olmayan soyalar daha pahalı olduğu için bu yöntem seçilmiş olabilir.
Soyayı şu anda ABD üretiyor. Bu üretimin çok önemli bir kısmı GDO`lu. Biogüvenlik kanunlarına göre GDO`lu soyanın gıda maddesi olarak kullanılması yasak. Ancak hayvan yemi olarak ülkeye giriş yaptıktan sonra bunların gıda maddesi olarak kullanılıp kullanılmadığını bilmiyoruz"