HÜRRİYET GAZETESİ: ARICILAR: TARIM İLAÇLARI YASAKLANSIN... YILDA 150 BİN KOVAN ÖLÜYOR - 28 EKİM 2018

HÜRRİYET GAZETESİ: ARICILAR: TARIM İLAÇLARI YASAKLANSIN... YILDA 150 BİN KOVAN ÖLÜYOR - 28 EKİM 2018
MERKEZ
30.10.2018
 

Adana, Aydın ve Bursa’daki toplu arı ölümleri endişeye yol açtı. Yaklaşık 8 milyon kovana sahip Türkiye’de yılda ortalama 150 bin kovan arı öldü. Ölümlerin ilk sıradaki şüphelisi bazı pestisitler yani tarım ilaçları. Arıcılar ise isyan etti: “Pestisitler AB’de olduğu gibi yasaklansın.”

PESTİSİTLER tarımda ürünlere zarar veren haşerelere karşı etkili bir mücadele yöntemi. Ancak yaygın kullanılmasıyla dünyanın birçok yerinde toplu arı ölümleri görülmeye başlandı. Pestisitlerin etkisi ölümlere yol açmaktan ibaret değil. Bal arılarının yiyecek arama alışkanlıklarında anormallik, kolonide çöküş bozukluğu, kovana dönüş yolunu kaybetme gibi sorunlara da neden oluyor.

TÜRKİYE DÜNYADA İKİNCİ

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine göre Türkiye bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada geliyor. 7 milyon 991 bin 72 kovanda, yılda ortalama 115 bin ton bal üretiliyor. Bal arısı ırklarının yaklaşık yüzde 20’sine de ev sahipliği yapıyor. Ancak toplu bal ölümlerindeki artış endişelendiriyor. Yılda ortalama 150 bin kovan arının pestisitlerden dolayı öldüğünü belirten Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, “Pestisitlerin sera dışında kullanılmasını yasaklanmasını istiyoruz” dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ’NDE YASAK

Avrupa Birliği (AB), neonikotinoid sınıfındaki clothianidin, thiamethoxam ve imidacloprid etken maddelerini içeren pestisitleri sınırladı. Zararları ortaya çıkınca da seracılık dışında kullanımını tamamen yasakladı. Mayısta AB resmi gazetesinde yer alan karar, 19 Aralık’tan sonra AB üyesi olan bütün ülkelerde uygulanacak.

BAKANLIK: TAKİPTEYİZ

- TARIM ve Orman Bakanlığı: “AB’de yapılan yasaklama ve kısıtlamalar ülkemizde de takip edilmekte ve gereği yapılmaktadır. Bu kapsamda 2009 yılından bu yana 182 adet aktif madde yasaklanmış ve 1 aktif maddenin kullanımında kısıtlamaya gidilmiştir.”

İNSANA DA BÜYÜK TEHDİT

- ZİRAAT Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör: “Türkiye’de 500 civarında hastalık, zararlı ve yabancı ot bulunuyor. Bu hastalık ve zararla mücadele için pestisit kullanılıyor. Ancak doğru kullanılmıyor. Oysa insan sağlığı için tehdit oluşturuyor.”

YASAKLANMASI İÇİN KAMPANYA BAŞLATILDI 
Greenpeace Akdeniz de neonikotinod sınıfında yer alan clothianidin, thiamethoxam ve imidacloprid etken maddelerinin yer aldığı tarım ilaçlarının seracılık dışında kullanımının yasaklanmasını için bir kampanya başlattığı ve 90 bin imza topladı. İmzalar Tarım ve Orman Bakanlığı’na teslim edilecek. Greenpeace Akdeniz Tarım ve Gıda Projesi Sorumlusu Berkan Özyer, “Talebimiz bu üç pestisitin dünyadaki pek çok ülkede olduğu gibi yasaklanması ve diğerlerine ruhsat verilirken arılara etkilerinin bilimsel olarak incelenmesi. Ayrıca tarım üretiminde de bir mağduriyet oluşmaması adına gerekli teşvik mekanizmaları harekete geçirilerek ekolojik yöntemlere doğru bir geçiş sağlanmalı” diyor.

Haber: İdris Emen

idris.emen@hurriyet.com.tr

Ä°dris Emen

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

 

Okunma Sayısı: 673