"HÜRRİYET GAZETESİ"BAĞCILIKTA JEOTERMAL ELEŞTİRİSİ

"HÜRRİYET GAZETESİ"BAĞCILIKTA JEOTERMAL ELEŞTİRİSİ
MANİSA
14.03.2017
 

 "HÜRRİYET HABER" BAĞCILIKTA JEOTERMAL ELEŞTİRİSİ 10.03.2017

Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, ildeki bağ alanlarının jeotermal tehdidi altında olduğunu belirterek,"10 yıl sonra üzerine konuşacağımız bağımız kalmayacak"dedi. Demran ayrıca, bu yıl Ruya‘nın sofralık yaş üzümdeki yasağı kaldırmasını istedi.

Manisa‘da, Ziraat Mühendisleri Oda‘sında bağ danışma kurulu toplantısı yapıldı. Toplantı öncesinde odadaki yeni yapılan "Atıf Attila" adlı eğitim salonunun açılışı gerçekleştirildi. Manisa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demrant toplantıya ev sahipliği yaparken; Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap,Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Bağcılık Araştırma Müdürü Akay Ünal, İzmir Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Altındişli, Tariş yetkilileri, ihracatçılar ve ilçelerdeki ziraat odası başkanları katıldı.

Toplantıda konuşan Oda Başkanı İbrahim Demran, geçen yıl Rusya‘yla yaşanan krizin sofralık üzümü ciddi anlamda etkilediğini söyledi. Demran, 2014-2015 yıllarında 240 bin tona varan sofralık üzüm satışının olduğunu, ancak 2016 yılında bu rakamın 120 bin tona kadar düştüğünü dile getirdi. Demran,"Doğrudan Rusya‘yla ihracat hiç olmadı. Belarus,Gürcistan üzerinden Rusya‘yla sofralık üzüm ihracatı oldu"dedi. Üzüm fiyatlarının değişken olmasının üreticiyi olumsuz etkilediğini savunan Demran, dolar ve Euro‘daki artışın üreticiye yansımadığını söyledi. Demran, "Yüzde 30-40‘lara varan artış kuru üzüm fiyatlarında ciddi bir kıpırdanmaya neden olmadı. Bütün girdiler artarken ürün fiyatının bir yıl öncesinin altında kalması üreticiyi mağdur etti. 2016 yılı böyle bir yıldı"diye konuştu.

"RUSYA SOFRALIK ÜZÜMDE YASAĞI KALDIRSIN"

Bu yıl için beklentilerinin Rusya Federasyonunun sofralık üzümde olan yasağı kaldırması olduğunu açıklayan Demran, "ilk beklentimiz budur. Bu yasağın biran önce kaldırılması gerekiyor. Sofralık üzümde bizim en önemli partnerimiz Rusya Federasyonu. İkinci olarak lisanlı depoculuğun hayata geçirilmesiyle ürün fiyatlarında artış olmasını bekliyoruz"dedi.

"KONUŞACAK BAĞIMIZ KALMAYACAK"

Üretim alanlarında da sorunlar yaşandığını kaydeden Demran, Tarım Bakanlığı‘nın Manisa‘da Kırkağaç, Akhisar gibi ilçelerde tarımsal sit alanı ilan ettiğini ancak, Manisa‘nın tamamının tarımsal sit alanı olmasını istedi. Özellikle Alaşehir, Sarıgöl ilçelerinde beklenti içinde olduklarını kaydeden Demran, buraların da sit alanı olmasını istedi. Manisa‘da bağ alanlarında jeotermal sorununun baş gösterdiğini ve verimli bağ alanlarının jeotermal nedeniyle yok olacağını savunan Demran, "Manisa‘nın her yerinde jeotermal var. Buraları da tanışacak. Aydın‘da şuanda onlarca dava var. Sadece tarım alanlarına değil yapıldığı yerlerdeki insanların sağlığını da tehdid ediyor. Yakında Manisa‘da da bu davalar başlayacak. Onun için biz bir an önce tarımsal sit alanlarının Manisa‘nın tamamını kapsayacak şekilde sit alanı ilan edilmesini istiyoruz. Gediz Ovasının tamamının koruma altına alınmasını istiyoruz. Konuşacak ürünümüz olsun. Alsi takdirde 10 yıl sonra konuşacak bağımız kirlrticiler nedeniyle kalmayacak" dedi.

Manisa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire ise üzüm üreticisinin üstüne düşeni yaptığını ancak fiyatların yükselmediğinden dert yandı. Kaçire, yükselmeyen fiyatlar nedeniyle bazı çifçilerin bağlarını söktüğünü söyleyerek, ihracatçıların fiyatları çok düşürdüğünü  ve bu yüzden üreticilerin mağdur olduğunu savundu.

 

Okunma Sayısı: 167
Fotoğraf Galerisi