HÜRRİYET GAZETESİ: KENEVİR İÇİN REKOR BAŞVURU- 7 MAYIS 2019

MERKEZ
07.05.2019

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kenevir tohumu üretiminin destekleneceğine yönelik açıklamaları Antalya ve Burdur'da tarım sektörünü hareketlendirdi."

 

 

İlaç, kâğıt, biyoyakıt, kumaş, kozmetik alanlarından sabun üretimine ve otomotiv sektörüne kadar oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan ve petrole alternatif olan kenevir, son günlerin gündemine yerleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ülkemizde keneviri yok ettik” diyerek ekiminin teşvik edileceğini açıklamasının ardından Antalya ve Burdur’un da aralarında bulunduğu 19 ilde üretimine izin verilen kenevir için başvurular yüzde 500 arttı.

KENEVİR İÇİN REKOR BAŞVURU

ÜRETİM ÇEŞİTLENDİRİLMELİ

Kenevirde üretimin çeşitlendirilmesine ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Ziraat Mühendisleri Odası’nın Kenevir Üretimi Raporu’nda çalışmaların bir devlet politikası ile desteklenmesi önerildi. Raporda, “Çiftçimizin üretim yapmasını sağlayıcı her türlü girişim önemlidir. Kenevir üretimi daha kârlı hale getirilip çiftçi tarafından tercih edilmesi sağlanmalı. Politikanın bir diğer ayağı ise kenevirin farklı kullanımına ilişkin tesislerinin kurulması olmalı” denildi.

ENDÜSTRİYEL ÜRETİM ÖNEMLİ

Kenevirin endüstriyelleştirilerek sanayiye mamul haline getirilmesinin bölgenin sanayi potansiyelini yükselteceğine vurgu yapan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği  Başkanı Hakkı Bahar, şöyle dedi: “Bunun için bilim insanlarının çalışmalarına ihtiyacımız var. Bu nedenle konunun mühendislik boyutu büyük önem arz ediyor. Kenevir üretimini gerçekleştirmek zor değil.”

DOĞRU BİR ADIM

“Asıl planlamamız ve altyapı oluşturmamız gereken konu ürettikten sonra keneviri ne yapacağımız. Mesela doğadaki radyasyonu çeken ve oksijen salınımı sağlayan kenevirle bio plastik üretimi yapılabiliyor. Ama bio plastik üretimini tüccar değil mühendis yapabilir. Bu konuda kurumlardan görüş alınarak çok kapsamlı bir hazırlık yapılmalı. Kenevir bitkisinin yaygınlaştırılması da çok doğru bir adım.”

56 YILDA YÜZDE 40 DÜŞTÜ

1961 yılında 20 bin hektar alanda 15 bin tonu aşkın kenevir üretimi yapılırken, 2017 yılında 12 hektar alanda 9 tona düştüğünün belirtildiği raporda, bitkinin dünya pazarındaki gücüyle ilgili şu bilgiler verildi: 2017 yılında dünya kenevir lifi üretiminin yüzde 28’ini Çin, yüzde 25’ini Kuzey Kore, yüzde 16’sını Hollanda gerçekleştirdi. Dünya kenevir tohumu üretimin yüzde 80’ini Fransa gerçekleştiriyor.

KENEVİR NEDEN ÖNEMLİ?

Kenevir dünyada 35 bin üründe kullanılabilen stratejik bir ürün. Bir dönümlük kenevir 25 dönümlük orman kadar oksijen üretiyor. Bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaca eş kağıt üretilebilir. Çok az suya ihtiyaç duyan bu bitki gerçek bir radyasyon temizleyicidir.

 

Haber: Ceren DENİZ/HÜRRİYET
 
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 
 

Okunma Sayısı: 602