İHRACAT RAKAMLARI ARTARKEN ÇİFTÇİ YOKSULLAŞIYOR – CUMHURİYET TARIM/HAYVANCILIK

MERKEZ
13.06.2006

Artan tarım ürünleri ihracat rakamları, çiftçinin içinde bulunduğu zor durumu gizlemeye yetmiyor.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Türkiye’de tarımın büyüyor gözüktüğünü ancak gerçeklerin bunu doğrulamadığını söyledi. Günaydın, rakamlar ile oynandığını belirterek, istatistiklerin gerçekleri yansıtmadığını kaydetti. Pirinç ithalinin iç alım şartına bağlanması nedeniyle, ABD ile yaşanan soruna da değinen Günaydın, ABD’nin Türkiye’yi Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayet ettiğini söyledi. ABD’nin tarife dışı engel suçlamasında bulunduğunu ifade eden Günaydın, Türkiye’nin Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in taahhüdü doğrultusunda uygulamadan vazgeçtiğini belirtti. Günaydın, ithalatın engellenmesini isteyenlerin de iyi analiz edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Türkiye’de yeril büyüklerin elinde, bol miktarda pirinç var. Bugün ithalata karşı çıkanlar kendi çıkarları için karşı çıkıyor. Daha fazla kar için karşı çıkıyor. Ellerindeki pirinç tükenince, ithalat açılmalı diyeceklerdir. Tarife dışı engellemelerle sorunu iki yıl ötelersiniz. Kalıcı çözüm, düşük maliyetle, yüksek verimlilikte üretim yapmakta.”

Türkiye’de, zirai mücadele ilacı ve gübre kullanımının birim alanda AB ortalamasının altında olduğunu vurgulayan Günaydın, “Yine de Türkiye’de yanlış gübre kullanımı yoktur diyemeyiz. Ancak bu Türkiye’ye özgü bir sorun değil, dünyadaki genel bir problem” dedi. Gübre kullanımı ile ilgili sorunların çözülmesi için kayıt dışı tarımsal üretimin kayıt altına alınması ve kullanılan suyun, ilacın, gübrenin takip edilmesi gerektiğini kaydeden Günaydın, bunun ancak tarımsal danışmanlık hizmetiyle mümkün olacağını söyledi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Sancak da, hatalı ilaç kullanımı nedeniyle tarım ürünlerinin ihracı konusunda sorun yaşadığımızı belirtti. AB tarafından kullanımı yasaklanmış ancak Türkiye’de kullanımı devam eden tarım ilaçlarının bulunduğuna işaret eden Sancak, “Bu nedenle geçmişte çok sorun yaşadık” dedi. Sancak, Almanya’nın ilaç kalıntılarına rastlanması nedeniyle Türkiye’den ithal ettiği kuru incirleri geri yolladığını anımsatarak, şunları kaydetti:

“Dışarıya satılamayan incirler iç piyasaya geri dönüyor. İç piyasada denetleme yok. Tarladan, bahçeden toplanan ürün markete gitmeden mutlaka teste gitmelidir. Seçme numuneler, laboratuarlarda istisnasız ve düzenli olarak kontrol edilmeli. Hormon, ot öldürücü, böcek öldürücülerin kullanımı Tarım Bakanlığı tarafından denetlenmeli. Aynı zamanda bu ülke itibarı için de önemli. İncir, dünyada alternatifimizin olmadığı bir ürün. Rekabetin olmadığı bir ortamda, komik bir nedenden ürünün geri dönmesi büyük itibar kaybı.”

Okunma Sayısı: 388