III. ULUDAĞ MÜHENDİSLİK GÜNLERİ GERÇEKLEŞTİ
III. Uludağ Mühendislik Günleri açılış sonrası `Nilüfer Çayı` paneli ve `Gündöndü` belgeseli ile başladı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubemiz öğrenci kolu ZMO Genç‘in düzenleyicilerinden olduğu III. Uludağ Mühendislik Günleri‘nin açılışı ve ilk günü Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi‘nde 01 Nisan 2013 tarihinde yaklaşık 150 öğrencinin katılımıyla başladı.
01-03 Nisan 2013 tarihleri arasında yapılan etkinlikte ilk gün açılış konuşmaları, ardından ‘Nilüfer Çayı‘ paneli ve ‘Gündöndü‘ film gösterimi gerçekleştirildi.
Açılış konuşmalarını; TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Fikri DÜŞÜNCELİ, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanımız Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Remzi ÇINAR ve TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali ULUŞAHİN gerçekleştirdi. Konuşmalarda mühendislik eğitiminin her geçen gün daha kötüye gittiği ve mühendislik öğrencilerinin 3 yıldır düzenlediği mühendislik günlerinin önemi vurgulandı.
Açılış konuşmalarının ardından Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail FİLYA‘nın oturum başkanlığında ‘Nilüfer Çayı‘ paneli gerçekleşti. Panelde ilk olarak Nilüfer Çayı Temiz Aksın Platformu‘nun Bursa‘nın Mudanya İlçesi Çayönü Köyü temsilcisi Nazik ESEN bir konuşma gerçekleştirdi ve Nilüfer Çayı için köylerde başlatılan örgütlenme sürecinden, bu süreçte özellikle köylü kadınların çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.
TMMOB ZMO Bursa Şube Başkanımız Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY ise, Nilüfer Çayı‘nın kirletilmesinin bölge tarımına zararlı etkilerini ve toprakta meydana getirdiği tahribatı aktararak, kirliliğin devam etmesi halinde ileride sağlıklı tarım ürünlerine ulaşılamayacağını ifade etti.
DOĞADER Başkanı Murat DEMİR Nilüfer Çayı‘nın kirli akmasının Bursa İlinin en büyük çevresel felaketlerinden biri olduğunu belirtti. Ancak bölge halkının kısa sürede örgütlenerek, en temel ihtiyacı olan suyuna sahip çıktığını ifade etti.
TMMOB KMO Bursa Şube Başkanı Ali ULUŞAHİN, Nilüfer Çayı ile ilgili yapılan bilimsel analizler hakkında bilgi verdi. Çayın hangi noktalardan kirletildiğini açıklarken, özellikle sanayi noktalarından kirletildiğini vurguladı.
‘Nilüfer Çayı ‘ panelinin ardından ‘Gündöndü‘ belgesel film gösterimi gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılışına ve ilk oturumuna Şubemiz adına; açılış konuşması gerçekleştiren ve ‘Nilüfer Çayı‘ paneline konuşmacı olarak katılım sağlayan Şube Başkanımız Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY, Şube II. Başkanımız Orhan SARIBAL, Şube saymanımız Dr. Fevzi ÇAKMAK, Şube Yönetim Kurulu üyemiz Dr. Barış Bülent AŞIK, Bursa Şube ZMO Genç Temsilcimiz Ulaş UYSAL ile birçok üye ve öğrenci üyemiz katıldılar.
Etkinliğin II. günü olan 02 Nisan 2013 tarihinde ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği‘ ve ‘Enerji ve Türkiye‘ panelleri gerçekleştirildi.
02 Nisan 2013 tarihinde sabah oturumunda gerçekleşen ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği‘ paneline katılan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu üyesi Hülya VARLIK ve İş Güvenliği Uzmanı Mehtap OĞUZ insana değer veren mühendislik mesleğinin çalışma alanlarında işçi sağlığı ve iş güvenliği konularına ne kadar önem verdiğini ve neler yapılabileceği konularında katılımcıları bilgilendirdi.
Aynı gün öğleden sonra gerçekleşen ‘Enerji ve Türkiye‘ panelinde ise TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cengiz GÖLTAŞ Türkiye‘nin enerji politikaları, gerçekten fazla enerjiye ihtiyacımız var mı ve enerji üretilirken doğaya nasıl ve ne kadar zarar verildiği konularında bilgi verdi.
III. Uludağ Mühendislik Günlerinin son günü olan 03 Nisan 2013 tarihinde sabah oturumunda Türkiye‘de ve Bursa‘da gerçekleşen ve gerçekleştirilmek istenen kentsel dönüşüm uygulamalarının değerlendirildiği TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun UYANIK‘ ın katıldığı ‘Kentsel Dönüşüm‘ paneli ve öğleden sonraki oturumda mühendislik eğitiminin süreçleri, dönüşümü ve sıkıntılarının paylaşıldığı TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkan Yardımcısı Neriman USTA‘ nın katıldığı ‘Mühendislik Eğitimi ve Üniversite‘ paneli gerçekleşti.
Gerçekleşen tüm panellerin sonunda katılımcılara mühendislik öğrencileri tarafından teşekkür plaketleri takdim edildi.
III. Uludağ Mühendislik Günleri forum ve kapanış etkinliği ile sona erdi.