İLHAN DEMİRÖZ “TARLADAN SOFRAYA” PROGRAMINA KATILDI
Şube Başkanımız İlhan Demiröz Line Tv Programındaydı.
Şube Başkanımız İlhan DEMİRÖZ 25 Haziran 2009 günü Line TV yayınlanan "Tarladan Sofraya" programına konuk oldu. Meslektaşımız Mehmet Ali KOÇKAYA‘nın hazırlayıp sunduğu "Tarladan Sofraya" programına Şube Başkanımız İlhan DEMİRÖZ ‘ün yanı sıra Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan DURMUŞ ve Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan SAĞLAM da katıldı.
Veteriner Hizmetleri Gıda Yem Taslağı ve Gıda Güvenliği konusunun konuşulduğu programda ilk sözü Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan DURMUŞ aldı.
Serkan DURMUŞ Gıda kanunun önemli olduğunu siyasi hareketlilikle birlikte kanunlarında farklılık gösterdiği ve kanunların bu hareketlilikten etkilendiğini dile getirdi.Kanun taslağı hazırlanırken sivil toplum örgütlerinden fikirlerin alındığını fakat görüş bildirdikleri halde sivil toplum örgütlerin fikirlerine yer verilmediğini ifade etti.
Veteriner hekimlerin kesim öncesi ve kesim sonrası hekimlik gerektiren sorumluluklarının olduğunu fakat taslağın bunları ikinci plana attığını ifade etti. Bu taslakla veteriner hekimlerin farklı orijinlerde görev aldıklarını bununla birlikte yetkilerinin genişletildiğini ifade etti.
Serkan DURMUŞ, Avrupa Birliğinde Gıda Mühendisliği mesleğinin olmadığını buna karşılık uzmanlık alanlarının olduğunu ifade etti. Bu alanların gıda kürsüsü, hayvan sağlığı kürsüsü ve bitki sağlığı kürsülerinin olduğunu belirtti. Buna karşılık ülkemizde ise Gıda Mühendisliği mesleğinin net bir şekilde var olduğunu söyledi. Taslağın ise gıdadan hiçbir şekilde bahsetmediğini dile getirdi.
Şube Başkanımız İlhan DEMİRÖZ ise konuşmasında; 5179 sayılı kanunun ilk çıktığında AB ye uymadığı için eleştirilmiş olduğunu, o zamanda Oda‘lardan görüşlerin alındığını fakat yine kanunda Oda görüşlerine yer verilmediğini söyledi. 5179 sayılı Gıda Kanununun istihdam açısından önemli bir gelişme olduğunu belirten İlhan DEMİRÖZ, taslağın veteriner hekim odaklı bir taslak olduğunu söyledi.
Taslakta veteriner hekimliğin tarifinin yapıldığını fakat ziraat ve gıda mühendisliğinin tariflerinin yer almadığını ifade etti. Tasarının amaç ve kapsam kısmında ziraat mühendisliğinden bahsedilmediğini ayrıca taslağın bitki koruma ürünlerinin toptan satışında yetkiyi veteriner hekimlere verdiğini söyledi.
Tasarıda tekniker ve teknisyenlere de ilaç yazma yetkisi verildiğini söyledi. Bu taslağın ziraat mühendisliğini yok sayarak hazırlanmış bir taslak olduğunu söyleyen DEMİRÖZ,taslağın zootekni mesleğini yok saydığını ve bu taslağın kanunlaşması durumunda sorumlu yöneticilik müessesinin de ortadan kalkacağını belirtti. Bununda gıda güvenliği açısından çok sakıncalı bir durum olduğunu söyledi.
Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan SAĞLAM ise; Her meslek ihtiyaçtan doğar diyerek her mesleğe saygılı olduklarını söyledi. "Taslak neyi ortadan kaldırıyor." diyerek aksine taslağın hayvan, bitki, yem sağlığı gibi geniş konuları içine aldığını ifade etti.
SAĞLAM, taslak bir yıldır kamuoyunun gündeminde olan bir konudur ve Türkiye Avrupa Birliği sürecindedir ve kamuoyuna açılan konuları dikkate almalıyız dedi. 5179 sayılı kanun ise 1957 yılında çıkan kanunun basit düzeltmelerinden ibaret olduğunu söyledi.
Sinan SAĞLAM konuşmasına, taslağın hiçbir mesleği pasif yada diğerinin öne çıkmasını sağlamadığını ve gıda güvenliğinin önemli bir konu olduğunu ifade etti. Kanun; insan sağlığı açısından önemlidir. Gıda ve yem bitkileri ve hayvan sağlığı açısından önemlidir.Daha önce hazırlanan kanunların güncellenmesi gereklidir. Kanunun bütün metinlerini savunmuyoruz eksiklikleri var diyen SAĞLAM tasarının 9 başlığı var bu başlıklarda diğer meslekleri pasif yada aktif olma durumu yok. Yetki karmaşası var. Bu taslak bu karmaşayı gideriyor dedi.
Yeterli verimlerin elde edilememesinin nedeninin bu yetki karmaşasını giderilmesiyle mümkün olacağını söyleyen SAĞLAM, toplam kaliteye bakıldığında ise sorunlar var. dedi.