İLKSES GAZETESİ: "İPOTEK BEDELİ 3 TRİLYON LİRAYI AŞTI"- 21 ŞUBAT 2022

İLKSES GAZETESİ: "İPOTEK BEDELİ 3 TRİLYON LİRAYI AŞTI"- 21 ŞUBAT 2022
MERKEZ
21.02.2022

Türkiye'de 2 milyon 113 bin 81 tarım arazisi sahibinin yaklaşık 4 milyon hektarlık verimli tarım arazisini bankalara ipotek ettirdiğini belirten Başkan Suiçmez, "İpotek oranı yüzde 16,6'ya yükselmiştir" dedi.

 

İklim krizi ve artan maliyetler sebebiyle çiftçi son dönemde üretim yapamaz duruma geldi. Bu süreçte borcunu borçla kapatmaya çalışan çiftçi, arazisini bankalara teslim ediyor. Yaklaşık 24 milyon hektarlık tarım arazisinin 4 milyon hektarı ipotekli olduğu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in soru önergesine verdiği yanıtla ortaya çıktı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez ve Ziraat Mühendisler Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Çakıcı konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Başkan Suiçmez, “Toplam 37 milyon 814 bin 665 adet tarım arazisi parselinin 3 milyon 110 bin 772 adeti ipotekli olup, toplam ipotek bedeli 3 trilyon lirayı aşmıştır. Çiftçinin üretimden çekilmesi sonucu azalan toplam tarım arazisi varlığında ipotek oranı yüzde 16,6’ya yükselmiştir” ifadelerine yer verdi.
 

YASAL BİR ZORUNLULUK

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri gibi kuruluşların kredilerinden faydalanmak için üreticilerin ipotek vermesinin yasal bir zorunluluk olduğunu belirten TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Sürekli artan girdi maliyetleri, yetersiz ve geç ödenen destekler, maliyet altında ürün alım fiyatı açıklanması ve alım garantisinin olmaması üreticilerin borç yükünü daha da ağırlaştırırken, ipotek altındaki tarım arazileri miktarı da artmaktadır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri gibi kuruluşların kredilerinden faydalanmak için üreticilerin ipotek vermesi yasal bir zorunluluk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2019 yılı verilerine göre; ülke genelinde ipotek altındaki 39 milyon 474 bin 630 dekar tarım alanı toplam tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 15’ini oluştururken, arazi tapusu üzerine ipotek konulan üretici sayısı ise 1 milyon 964 bin 665 idi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un bir yazılı soru önergesine verdiği yanıta göre ise; 2022 yılında Türkiye’de 2 milyon 113 bin 81 tarım arazisi sahibi yaklaşık 4 milyon hektarlık verimli tarım arazisini bankalara ipotek ettirdi. Toplam 37 milyon 814 bin 665 adet tarım arazisi parselinin 3 milyon 110 bin 772 adeti ipotekli olup, toplam ipotek bedeli 3 trilyon lirayı aşmıştır. Çiftçinin üretimden çekilmesi sonucu azalan toplam tarım arazisi varlığında ipotek oranı yüzde 16,6’ya yükselmiştir” ifadelerini kullandı.

SOMUT VE YETERLİ DESTEK ŞART

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Çakıcı ise “Maalesef üretim maliyetlerinin yüksekliği ve ürünü değerinde satamama çiftçi borçlarını arttırıyor. İlaç, gübre, elektrik borçları ödenemez boyutlarda. Ayrıca sonraki yılın ürününü ekmek için de borçlanmaya devam ediyor. Banka ve Tarım krediye borçlar var. Küçük çiftçi zor durumda. Bu durum tarım arazilerinin el değiştirmesi sonucunu doğuracak, tarımın holdingleşmesi veya hobi bahçeciliğine dönüşmesine neden olacak. Borcunu borçla kapatmaya çalışan çiftçilerimizin tarımsal arazilerini bankalara rehin bırakıp üretimden vazgeçmemesi için; öncelikle somut ve yeterli desteği zamanında almalı, mazot, gübre, yem, tohum, ilaç gibi girdilerin maliyetleri azaltılmalı, sulamada kullanılan elektrik maliyeti düşürülmeli, çiftçi borçları ivedilikle yapılandırılarak çiftçi lehine düzenlenmeli, maliyet üzerinden kâr edecek şekilde ürün alım fiyatı açıklanmalı ve alım garantisi verilmelidir” diye konuştu.

 

Haber: Nurettin BAKİ

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 252
Fotoğraf Galerisi