İLKSES GAZETESİ: ONLARIN SADECE GÜNEŞİ VAR!- 16 TEMMUZ 2021

İZMİR
16.07.2021

Şube II.Başkanımız Banu Erdal Mevsimlik İşçilerin zor çalışma şartları ile ilgili şube görüşlerimizi İlkses Gazetesi`ne paylaştı.

 

Yaz aylarının en sıcak günlerini yaşadığımız bu günlerde birçok kişi; tatilin keyfini deniz, kum, güneş üçgeninde çıkartırken, mevsimlik tarım işçileri ise aşırı sıcakların altında çalışmaya devam ediyor.

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Onlar, hayatlarını idame ettirmek için Türkiye’nin farklı kentlerinden mevsimsel olarak her sene kentler arası göç eden tarım işçileri. Özellikle yaz aylarının gelmesi ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle zor şartlarda çalışan tarım işçileri, günlük ortalama 75 ila 100 lira yevmiyeyle mesailerini sürdürüyor. Sabahın erken saatlerinde mesaiye başlayan işçiler, öğle saatlerinde güneşten korunmak için eşarp, şal ve şapkalar kullanıyor. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan ve yıllardır mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunların çözümü için mücadele eden TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 2’nci Başkanı Banu Erdal, artan kuraklık, kürsel iklim krizi ve sıcaklıklarla beraber tarım işçilerinin sağlık açısından ciddi risklerle karşı karşıya kaldığını söyledi.

İKLİM KRİZİ RİSKLERİ ARTIRIYOR

Küresel iklim krizinin etkisini arttırdığı bir dönemde sıcaklar altında çalışan mevsimlik tarım işçilerinin sağlık açısından ciddi risklerle karşı karşıya kaldığını belirten Erdal, şunları söyledi: “Ülkemizde yaşanan kuraklık çoğu ilimizi yoğun bir şekilde etkilerken tarımsal üretimin kuraklığa bağlı olarak yaşadığı sıkıntılar her geçen gün daha da tehlikeli bir boyuta taşınmaktadır. Kuraklık ve küresel ısınmaya karşı acil eylem planlarının ivedi şekilde hayata geçirilmesi kaçınılmaz bir zorunluluktur. Tarımsal üretimde çalışan işçilerin çalıştıkları, dinlendikleri ve barındıkları ortamlarda nem, rüzgar, toz, güneş ışınlarının zararlı etkileri, yağışlar ve yangın gibi tehlikeler bulunmaktadır. Özellikle küresel ısınmanın etkilerinin ülkemizde de fazlasıyla görülmeye başladığı bu dönemde artan sıcaklık kaynaklı riskler tarım işçileri açısından çok önemlidir.”

SORUNLARI ÇADIRLARINA SIĞMIYOR

Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sıkıntılarının içinde yaşadığı çadırlara sığmayacak kadar fazla olduğunu dile getiren Erdal, “Mevsimlik tarım işçilerinin barınma, beslenme, altyapı gibi konularda sıkıntılar yaşadığı bilinen bir gerçek. Buna rağmen günlük yevmiyeleri 75 ila 100 TL arasında değişiyor. Tabii burada kadın işçiler, erkek işçilerden daha az para alıyor. Aileleri ile birlikte çoğunlukla günde 7 ila 11 saat çalışan mevsimlik işçilerin çoğu bulundukları ilde on altı metrekarelik plastik branda içinde, mutfak ve ortak bir yatma alanı olan çadır kentlerde yaşamaktadır. Çoğunlukla yazın sıcak kışın soğuk olan bu yapılarda dinlenme saatleri geçen bu insanlar çoğu kişinin kapalı, klimalı ortamda dayanamadığı sıcak koşullarda diğer tüm tarım emekçileri gibi arazide çalışmaktadır. Hava sıcaklığının artması çalışanların işe uyumunu olumsuz etkilemektedir. Damarlar genişler, terleme artar ve vücuttan ısı kaybedilir ısı yorgunluğu, ısı krampı oluşur. Yorgunluk ve uyku hali gözlemlenir. Bu da hem iş kazası riskini artırır hem de sağlık açısından önemli bir risk teşkil eder. Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sıkıntılar, içinde yaşadıkları çadırlara sığmıyor” diye konuştu.

SIK SIK MOLA VERİLMELİ!

Yazın en sıcak ayları olan temmuz-ağustos döneminde sıcaklığa karşı özellikle dikkat etmesi gereken tarım sektörü emekçilerinin bu anlamda yaşayacakları tehlikeleri azaltmak için nelerin yapılması gerektiğini madde madde anlatan Erdal, “Mevsimlik tarım işçilerinin denizi de kumu da her mevsim tarladır ama güneşleri hiç eksik olmaz. O yüzden bir takım önlemlerin alınması zaruridir. Çalışacak kişinin sağlık probleminin bulunmamasına. Çalışma alanının yakınında bol miktarda içme suyu bulundurulmasına. Dinlenme yerlerinin gölge olmasına. Şapka takılmasına, rahat, nefes alabilen ve açık renkli giysiler giyilmesine. Mola alanlarına yakın yerlerde soğuk su kaynakları oluşturulmasına, Çalışanların gölgeli alanlarda kısa kısa molalar vermelerinin sağlanmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu anlamda İşçilerin dinlenme, banyo yapma, yemek yeme gibi temel yaşam ihtiyaçlarını karşılayacak yapılar hava koşullarına uygun inşa edilmesi, çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi yapılması gereken en önemli iştir” ifadelerine yer verdi.

BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ!

Uzun yıllardır mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını her fırsatta dile getirmelerine rağmen pek bir şeyin değişmediğini ifade eden Erdal, “Mevsimlik işçilerin yılardır söylemeye devam ettiğimiz sıkıntıları devam etmekte, pansuman tedbirler dışında değişen pek bir şey olmamaktadır. Sezonun açılmasıyla meydana gelen trafik kazaları ile basında yer almaya devam etmektedirler. Pandemi sürecinde kısmen koşulları düzeltilmeye çalışılsa da alana baktığımız zaman gene minibüslere tıka basa doldurularak insani olmayan koşullarda araziye nakil edildiklerini, barınma yerlerinin çok fazla değişmediğini üzülerek görüyoruz” diye konuştu.

Haberin detaylarına ulaşmak için; https://www.ilksesgazetesi.com/guncel/onlarin-sadece-gunesi-var-h114196.html?fbclid=IwAR0CVkIvk-Fm6RPPJR_EPfZmzGP-tVObTv2kYDwotxEWeHbb3G2KbCC-27I

Okunma Sayısı: 182