İLKSES GAZTESİ: ZMO'DAN BÜYÜKŞEHİR'E SOLUCAN GÜBRESİ' DESTEĞİ- 27 EKİM 2020
Şube Başkanımız Sayın Dr.Tevfik Türk İzmir Büyükşehir Belediyesinin zirai atıkların toplanması projesi hakkında şube görüşlerimizi basınla paylaştı.
ZMO İzmir Şubesi Başkanı Dr. Tevfik Türk, Büyükşehir’in zirai atıkları toplayıp, üreticiye solucan gübresi verilmesinin örnek bir proje olduğunu belirterek, desteklenmesi gerektiğini söyledi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz hafta 550 gününü değerlendirdiği toplantıda ‘Başka bir tarım mümkün’ vizyonu doğrultusunda doğayla uyumlu tarımsal üretim için yeni bir projeyi daha hayata geçirdiklerini açıklamıştı. Başkan Soyer, ayrıca proje kapsamında zirai ambalaj atıklarını özel torbalarda biriktirip projeye destek olan tüm üreticilere Büyükşehir Belediyesi tarafından topraklarının daha kaliteli ve verimli olmasını sağlayacak ‘solucan gübresi’ desteğinin de verileceğini müjdeledi.
OLUMLU VE GÜZEL ÇALIŞMA
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi Başkanı Dr. Tevfik Türk, projenin tüm İzmir’e ve Türkiye’ye örnek olan bir proje olduğunu belirterek, desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Dr. Türk, bitki koruma ürünlerinin (pestisitlerin) ve gübrelerin gerek yer altı suları ile su kaynaklarına karışması gerekse o atıkların çevreye ve doğaya zarar vermesinin zaten en büyük kanayan yara olduğuna vurgu yaparak, “Bu konuda atık kutularının konmaya başlaması ile üreticilerin veya orada yaşayan kişilerin bunları toprağa ya da tarlaya atmadıklarını gördük. Dolayısıyla ne yapılabilir diye düşünülünce bunun cazip hale getirilmesi fikri ortaya çıkmış. Bu konuda yapılan çalışma ile solucan gübresi verilmesi kampanyasını destekliyoruz. Çok olumlu ve güzel bir çalışmadır. Çünkü boş kutuları kullanıp, başka ürünler koyduklarına da şahit olduk. Bu durum da insan sağlığı içinde zararlıdır. Bunun kesinlikle yapılmaması ve doğaya atılmaması gerekiyor” diye konuştu.
TÜRKİYE GENELİNE YAYILMALI
Bu atıkların normal bir şekilde çöp kutularına dahi atılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Türk, “Bu atıkların özel atık kutularına atılması ve bu konuda yetkili kurumlar tarafından yok edilmesi gerekiyor. Bazı firmalar bunları alıyor ve yok ediyorlar. Ancak bu atıkların kimyasal tıbbı atık muamelesi görerek özel koşullarda toplaması gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda çalışma başlatmış olması sevindiricidir. Bu çalışmanın Türkiye genelinde yaygınlaştırılması gerekiyor ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda çokta güzel bir örnektir. İçme suyu ve toprağa karışmadan, insan ve hayvan sağlığını tehdit etmeden her anlamda doğru bir şekilde bertaraf edilip toplanmalıdır. Bunu da cazip hale getirmek için bu tarz uygulamaların artırılması çok önemlidir” dedi.
HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ
Yapılan bilimsel çalışmaların sonuçlarının, bitki koruma ürünleri ve gübre kaynaklı atıkların doğaya ve çevreye zarar verdiğini göstermekte olduğuna dikkat çeken Dr. Türk, “Bu ilaçları satan bayiler de bu konuya birçok kez destek verdiklerini belirttiler. Bu atıkların toplanarak, bertaraf edilmesi bir maliyet yükü getiriyor. Dolayısıyla bu toplama işleminin üreticiye yüklenmemesi gerekiyor. Belediyenin bu anlamda yaptığı çalışma çok önemlidir. Üreticinin atıkları toplayıp, firmaya göndermesi üreticiye maliyet getirdiği için toprağa ya da suya atıyor. Bizler meslek odaları olarak ücretsiz bir şekilde her türlü eğitim, bilinçlendirme çalışmaları ve kampanyalara destek vermeye her zaman hazırız. Bu kampanya çok önemli bir adımdır. Artarak devam etmelidir. Bu anlamda da bütün ilgili meslek odaları, sivil toplum örgütleri bunu desteklemelidir. Ekolojiyi ve doğayı korumak adına çok önemli bir adım. Sadece atık kutular koymak çözüm olmuyor. Olmadığı görüldüğü için İzmir Büyükşehir Belediyesi böyle doğru bir adım attı” ifadelerini kullandı.
Dr. Türk ayrıca bu tip projelerin daha önceden farklı kurum ve kuruluşlar tarafından yapıldığını ama sürdürülebilirliği kısmına geçemediklerini en azından üreticide kalıcı davranış değişikliğini yaratamadıklarını bu yüzden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylı yerlerde bu atıkların imhasının gerçekleşmesinin çok önemli olduğunu da sözlerine ekledi.