"İŞ İŞTEN GEÇMEDEN YEREL TOHUMLARA YÖNELİN"-GÜNEBAKIŞ GAZETESİ-12.04.2014

MANİSA
13.05.2014
 

 

İŞ İŞTEN GEÇMEDEN YEREL TOHUMLARA YÖNELİN

ZMO Manisa Şubesi tarafından bu yıl 3.‘sü düzenlenen "Tohum Takas Şenliği"nde üreticiler ellerindeki ve evlerindeki yerel tohumları birbirleriyle takas ettiler. Ziraat Mühendisleri iş işten geçmeden GDO‘lu tohumlardan  vazgeçilmesini, kendi öz tohumlarımızın kullanılmasını tavsiye ettiler.

ZMO Manisa Şubesi tarafından  Tohum Takas Şenliği‘nin 3.‘sü Şehzadeler ilçesine bağlı Hacıhaliller Mahallesinde yapıldı.Mahalledeki ilkokulun bahçesinde yapılan şenliğe,ZMO Manisa Şube Başkanı İbrahim DEMRAN,ZMO İstanbul Şube Başkanı Ahmet ATALIK ile mahalle sakinleri ve çiftçiler katıldı.ŞEnliğe Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile tarımla ilgili hiçbir sivil toplum örgütünün katılmayışı da dikkat çekti.

ZMO Manisa Şube Başkanı DEMRAN,Türkiye‘de çıkarılan Tohum Yasası ile yerli tohum üretiminin artık imkansız hale geldiğini dile getirerek,etkinlikteki amaçlarının yerli tohum üretimine ve çiftçilerin yerli tohum kullanımına özendirmek olduğunu söyledi.Demran,etkinlikte ayrıca çiftçilere Genetiği değiştirilmiş Organizma(GDO) tohumlar ve ürünler hakkında bilgiler verdiklerini söyledi.Demran,etkinlikte çiftçilerin evlerindeki yerli tohumları şenliğe getirerek birbirleriyle takas ettiğini söyledi. 

"GDO‘LU ÜRÜNLERLE İNSAN GENETİĞİYLE OYNUYORUZ"

Şenliğe katılan ZMO İstanbul Şube Başkanı Ahmet ATALIK ise, GDO‘lu tohumlar ve GDO‘lu ürünlerin insan hayatına zararları hakkında bilgiler verdi. ATALIK, GDO‘lu tohumların artık Türk çiftçisi tarafından yoğun bir şekilde kullanılmaya başladığını belirterek, GDO‘lu tohumlardan yetişen ürünlerin ise insan sağlığına olumsuz etkilerinin olduğunu dile getirdi. ATALIK, "Hamile kadınların karnındaki çocuklarından alınan kan örneklerinde GDO‘lar tespit edildi. Yine farelerde yapılan bir deneyde GDO‘lu ürünlerin kısırlık yaptığı ortaya çıktı. Mesela dünyada ve Türkiye‘de diyaliz merkezleri arttı. Hayvanlar üzerinde yapılan bir deneyde, GDO‘lu yemleri kullanan hayvanlarda yaklaşık 2 sene sonra böbrek ve karaciğer yetmezliği tespit edildi. Bu bir bilimsel çalışmadır.. Unutmayalım ki GDO‘lu tohumlar sadece ürünlerimize değil; insanlarımıza zarar vermektedir. Genetiğiyle oynamaktadır. GDO‘lu ürünlerle gelecek nesillerimizin genetiğini oynuyoruz. Gelecek neslimizi yok ediyoruz. Bu nedenle çiftçilerimizin GDO‘lu ithal tohumlar değil, kendi öz tohumlarımızı kullanmasını istiyoruz. Yoksa iş işten geçmiş olacak" diye konuştu. 

"ÇOCUKLARIMIZA GERÇEK TADLAR YEDİRELİM"

Tohum Takas Şenliğinin gerçekleşmesine destek olan Şenay Şirketler Grubu Organik Tarım Departmanı Müdürü Müjgan ŞENAY,tohumların takas edilerek yerel tohumculuğun geliştirilmesi gerektiğini söyledi.Ailesinin 800 dönümlük arazisinde yerel tohumlarla organik tarım yaptıklarını söyleyen ŞENAY,"Amacım çocuklarıma ve onların çocuklarına gerçek tadları yedirmek.Arsalarımızda asla ithal değil,yerel tohum kullanıyoruz.Çocuklarımıza gerçek domatesin,biber,salatalığın veya üzümün tadını tattıralım.Onlara bu tadları unutturmayalım.Yerel tohumculuğun gelişmesi ve tohum takas faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla yerel yönetimlerin destek olması gerekir."Yerel Üret;Yerel Tüket"sloganıyla kendi tohumlarımızı üretelim diye konuştu.Konuşmaların ardından şenlikte Yörükler Derneğinin Zeybek Grubu halkoyunu gösterisini sahneledi.

Şenlikte kurulan tohum takas masasında yerli tohumlarını getiren çiftçiler birbirleriyle ihtiyacı olan tohumları takas ettiler.

 

GÜNEBAKIŞ GAZETESİ-12.04.2014 

 

Okunma Sayısı: 229