İŞSİZLİĞİ ÇİFTÇİNİN İFLASI ARTIRDI - BİRGÜN - 27.04.2006

MERKEZ
27.04.2006
 

TARIMDA YAŞANAN 1 MİLYON 85 BİN KİŞİLİK AZALMA TÜRKİYE'nin tarım politikasını tartışmaya açarken, yaşanan bu kopmanın kente göç şeklinde yansıdığı belirtildi. TÜİK'İN YÜZDE 11.8 OLARAK AÇIKLADIĞI İŞSİZLİK ORANININ İSE, İŞSİZ OLDUĞU HALDE İŞ ARAMAYANLAR, KISA SÜRELİ ÇALIŞANLAR VE MEVSİMLİK ÇALIŞANLARDAN O MEVSİMDE ÇALIŞMAYANLAR DA DAHİL EDİLDİĞİNDE YÜZDE 22.3 ÇITAĞI KAYDEDİLDİ.

TÜİK'in Aralık 2005, Ocak-Şubat 2006 aylarını kapsayan ocak ayı Hane-halkı İşgücü Anketine göre Türkiye'DE 2 MİLYON 289 BİN KİŞİ İŞ BULMAKTAN UMUDUNU KESİP İŞ ARAMADIĞI İÇİN İŞGÜCÜNE DAHİL EDİLMİYOR. MEVSİMLİK ÇALIŞANLARDAN 889 BİN KİŞİ DE İŞGÜCÜNE VE İŞSİZLER ARASINA ALINMIYOR. EKSİK İSTİHDAM DAKİLERİN SAYISININ İSE 892 BİN KİŞİ OLDUĞU BELİRLENDİ. BU NEDENLERLE İŞSİZ ORDUSUNA DAHİL EDİLMEYEN "İŞSİZLERİN" SAYISI 3 MİLYON 178 BİN KİŞİYİ BULUYOR. BUNLAR DA DAHİL EDİLDİĞİNDE RESMİ OLARAK 2 MİLYON 799 BİN KİŞİ OLARAK AÇIKLANAN İŞSİZ SAYISI 5 MİLYON 977 BİN KİŞİYE YÜKSELİYOR.

IMF VE DB POLİTİKALARI ETKİLİ

İSTİHDAMDA YAŞANAN SIKINTININ BAŞLICA KAYNAĞI OLARAK TARIMDAKİ 1 MİLYON 85 BİN KİŞİLİK AZALMA GÖSTERİLİRKEN, ÇİFTÇİ SENDİKALARI SÖZCÜSÜ ABDULLAH AYSU BU DURUMUN TARIMDA UYGULANAN IMF VE DÜNYA BANKASI POLİTİKALARINDAN KAY-I NAKLİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ. İFLAS EDEN VE ELLERİNDEN TOPRAĞI ALINAN ÇİFTÇİLERİN KENTE GÖÇE ZORLANDIĞINI BELİRTEN AYSU, TARIMA DESTEKLERİN, DAHA GENİŞ İŞ İMKANLARI KURULMADAN ÇEKİLMESİNİN İŞSİZLİĞİ VE YOKSULLUĞU ARTIRDIĞINI SÖYLEDİ. TARIMSAL NÜFUSUN SON ÜÇ YIL İÇİNDE YÜZDE 33'lerden yüzde 29.1'E GERİLEDİĞİNİ BİLDİREN AYSU, BUNUN NEDENİNİN İSE IMF, DB VE AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKALARININ OLDUĞUNU SAVUNDU. BU KURUMLARIN TÜRKİYE'yi yönetenlere yaptığı dayatmayla ürün fiyatlarının maliyederin altında belirlendiğini belirten Aysu, "Üç yıldır sürekli olarak bu fiyat belirleme politikasından dolayı çiftçiler iflas ediyor. Dolayısıyla iflas eden çiftçiler toprağını terk edip yiyeceğini çıkarmak için yollara düşüp kente göç ediyor. Bunun nedeni IMF ve DB politikalarının kayıtsız şartsız uygulanması. Bu süreç çiftçilik mesleğini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Uygulanan bu politikalar Türkiyenin ihtiyaçları doğrultusunda değil, çok uluslu gıda ve tarım şirketlerinin ihtiyacını karşılamaya yöneliktir" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın'IN ZMO'nun Web sitesindeki tarımdaki yoksullaşma araştırmasına göre de, "bir başka tarım ürünü pazarlama aracı olan KİT sistemi (Hububatta Toprak Mahsulleri Ofisi, şeker pancarında Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi, tütün, tuz ve alkolde Tekel, çayda Çay-kur) ise, uygulanan mali politikalar sonucunda baskılanan fiyadar nedeniyle işlevlerini yitirmişler ve özelleştirmeye hazır hale getirilmişlerdir" ve bu durum tarımdaki istihdamı daralttı.

ÇALIŞMA BAKANI BAŞESGİOĞLU: Yoksulluk programımız yok

ÇALIŞMA Bakanı Murat Başesgi-oğlu, hükümet olarak yoksulluğu önlemek için programları olmadığını ve bu konuda hükümet olarak yetersiz kaldıklarını belirterek, "Yoksullukla mücadele konusunu önümüze koymalıyız" dedi. Başesgioğlu ayrıca, Meclisten geçen Genel Sağlık Sigortası'NIN MECLİSTE OLDUBİTTİYE GETİRİLDİĞİ YOLUNDAKİ ELEŞTİRİLERİ İSE ANLAYAMADIĞINI SÖYLEDİ. CEVAHİR EVREN

Okunma Sayısı: 469