İSTİKBAL GAZETESİ DÜNYADA DÜŞÜYOR, TÜRKİYE'DE YÜKSELİYOR-17.10.2024

İSTİKBAL GAZETESİ DÜNYADA DÜŞÜYOR, TÜRKİYE'DE YÜKSELİYOR-17.10.2024
ESKİŞEHİR
17.10.2024

Eskişehir Tarım Platformu sözcüsü Mehmet Kızılinler, ülkemizde yaşanan tarımsal sorunların çözülmesi gerektiğini vurgulayarak “Dünyada gıda fiyatları düşüş gösterirken Türkiye’de artmaya devam etmektedir" dedi.

 

Dünyada düşüyor, Türkiye'de yükseliyor

Eskişehir Tarım Platformu sözcüsü Mehmet Kızılinler, ülkemizde yaşanan tarımsal sorunların çözülmesi gerektiğini vurgulayarak “Dünyada gıda fiyatları düşüş gösterirken Türkiye’de artmaya devam etmektedir" dedi.

Eskişehir Tarım Platformu, 16 Ekim Dünya Gıda Günü vesilesiyle açıklamalarda bulundu. Platform, “Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı” temasıyla gıda güvenliği konusundaki ihlallere dikkat çekmek adına, Eskişehir’de Özdilek Sanat Merkezi’nde bir araya geldi.

“Dünyada 11 kişiden biri açlıkla savaşıyor”

Platform sözcüsü Mehmet Kızılinler yaptığı açıklamada, “Yaşamı sağlıklı sürdürebilmek için gereken gıda maddelerini tüketebilme hakkı olarak tanımlanabilecek Gıda Hakkı; 1948 tarihli Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’nden beri en temel insan haklarından biridir. Gıda hakkı, uluslararası hukuk belgelerinde tam bir mutabakatla kabul edilmekle birlikte, günümüzde en çok ihlal edilen insan haklarından biridir. Özellikle son yıllarda, nedeni ne olursa olsun, güvenli gıda ve temiz suya erişim, insan hakkı olmaktan uzaklaşmıştır. FAO’nun “Dünya Gıda Güvenliği” raporuna göre; 2023 yılında yaklaşık 733 milyon insan, yani dünya genelinde 11 kişiden biri açlıkla karşı karşıya ve dünya 2030 yılına kadar “sıfır açlık” hedefinden çok uzaktadır. Raporda ayrıca, gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmenin, gıda enflasyonu, çatışmalar, iklim değişikliği ve ekonomik gerilemeler gibi faktörlerin bir araya gelmesi nedeniyle daha da kötüleştiği belirtilmektedir” diye konuştu.

“Dünyada fiyatlar düşüyor, ülkemizde artıyor”

“Ülkemizde insanlarımızın yüzde 22`si yeterli gıdaya ulaşamamakta yüzde 8,5`u ise açlık sınırında yaşamaktadır” sözlerini kaydeden Kızılinler, “Dünyada gıda fiyatları düşüş gösterirken Türkiye’de artmaya devam etmektedir. Ülkemizde tarımsal üretim, tarımsal girdiler sorunludur. Yıllardır yetersiz verilen desteklerin; bir de geç ödenmeler ile erimesi, ürün alım fiyatlarını maliyet altında açıklayarak; bitkisel ve hayvansal üretimde bulunan çiftçilerimizin sürekli zarar etmesi, üretmek için borçlanmak zorunda kalan çiftçilerimizin üretim alanlarına ve araçlarına ipotek üzerinden el konulması üretim boyutundaki sorunları artırmaktadır. Kar eden çiftçiler önünü görerek ve gençleşerek üretime devam edebilir, aksi halde üretim maliyetleri nedeniyle arazisini ekmeyen çiftçinin arazisini zorla kiralayarak üretimde arz sorunu çözülemez. Ülkemizde bu yıl yaşanan çiftçi eylemleri, umarız gerçek sorunların görülmesini sağlar” ifadeleriyle dile getirdi.

“Raflar dolu olsa da alım yok”

Pazarlama ve tedarik zincirinde de sorunlar bulunduğunu da belirten Kızılinler, “Güçlü, özerk üretici ve tüketici kooperatiflerinin olmadığı süreçte, zincir marketlerin tekelci yapısı ya da Hal Yasası tartışmaları arasında tarla ve tezgâh arasında oluşan yüksek fiyat makasında, üretici düşük fiyata ürününü satarken, tüketici ucuz gıdaya erişememekte, sağlıklı ve yeterli beslenememektedir. Uygulanan ekonomik program nedeniyle alım gücü düşen dar ve sabit gelirli yurttaşlarımız, raflar dolu olsa da yeterince gıdaya ulaşamamaktadır” dedi. Eskişehir Tarım Platformu, açlığın, yokluğun ve yoksulluğun son bulması için bilimden, üretimden ve insandan yana etkili çalışmaların gerekliliğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi

Haberin Linki: https://www.istikbalgazetesi.com/ekonomi/dunyada-dusuyor-turkiyede-yukseliyor-289794h

Okunma Sayısı: 12