İSTİKBAL GAZETESİ: ESKİŞEHİR’DE SU KRİZİ KAPIDA!-18 ŞUBAT 2025

İSTİKBAL GAZETESİ: ESKİŞEHİR’DE SU KRİZİ KAPIDA!-18 ŞUBAT 2025
ESKİŞEHİR
18.02.2025

Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Selma Güder, Eskişehir’in Konya’dan sonra en yüksek su kısıtı yaşayan iller arasında olduğuna dikkat çekti.

 
Eskişehir’de istenilen ölçüde kar yar yağışının yaşanmasının tarımdaki su soruna olan etkisiyle ilgili Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Selma Güder, açıklamalarda bulundu.

Güder "Eskişehir’de çiftçiler kar bekliyor. Geçmiş yılların ortalamalarına baktığımızda yağış miktarının aslında aynı olduğunu görüyoruz. Bu yıl da benzer miktarda yağış gerçekleşti. Ancak geçen yılın aynı dönemleriyle karşılaştırıldığında, bu yılın aynı aylarındaki yağış miktarı daha düşük. Çiftçi için en önemli olan ise kar yağışı. Bu oldukça normal bir beklenti. Hatta bazı çiftçilerle yaptığımız görüşmelerde, 'Yağmur duaları olduğu gibi, kar için de dualara mı çıksak?' şeklinde ifadeler duyuyoruz. Mart ve Nisan aylarında da bitkilerin gelişim dönemi başlar. Aynı zamanda sıcaklığın çok fazla düşmemesi gerekir. Eğer sıcaklık sıfırın altına düşerse, bitkilerin çimlenmesi ve gelişimi açısından sıkıntılar ortaya çıkabilir. İşte bu yüzden çiftçi haklı, üretici haklı. Biz de kar yağışının olmasını istiyoruz. Ancak meteorolojik verilere göre, önümüzdeki dönemde yoğun kar yağışı beklenmiyor” diye konuştu.

“Eskişehir’de 6 İlçede Ciddi Su Sıkıntısı Yaşanıyor”

Eskişehir’in su kaynakları konusunda kritik bir durumda olduğunu vurgulayan Güder, kentin ciddi su sıkıntısı yaşayan iller arasında yer aldığını söyledi. Güder, "Eskişehir’e özel bir parantez açmak istiyorum. Her şehir kendine has özellikler taşır ve Eskişehir de bu anlamda özel bir şehir. Çünkü ülkemizde 11 il ve 52 ilçe su kısıtı olan bölgeler arasında yer alıyor. Eskişehir, Konya’dan sonra en yüksek su kısıtı olan şehirler arasında bulunuyor. Eskişehir’de 6 ilçede ciddi su sıkıntısı yaşanıyor. Bu ilçeler Alpu, Beylikova, Çifteler, Mihalıççık, Mahmudiye ve Sivrihisar. Bu ilçelerimizde su kısıtı ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Sürekli olarak dile getirildiği gibi, 'Suya göre tarım mı, tarıma göre su mu?' sorusunun cevabı kesinlikle suya göre tarımdır” diye belirtti.

“Eskişehir’de Suyun Her Damlası Önemli”

Güder, "Porsuk Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 42 seviyesinde. Çifteler ilçesinde ise bu oran yüzde 50 civarında. Şu anda çiftçiler, 15 Mart’a kadar ne kadar su harcayacaklarına dair beyannamelerini vermek zorundalar. 10 dönümlük bir araziye sahip bir çiftçi, su ihtiyacını doğru beyan etmelidir. Suya göre tarım yapılmalı. Suyu israf etmemeliyiz. Özellikle mısır ve şeker pancarı gibi suyu çok tüketen ürünler konusunda dikkatli olunmalıdır. Eskişehir ve su kısıtı olan ilçelerimiz için suyun her damlası çok önemli” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi
Haberin Linki:
https://www.istikbalgazetesi.com/guncel/eskisehirde-su-krizi-kapida-296753h?fbclid=IwY2xjawIhe3NleHRuA2FlbQIxMQABHc3gifFc6ltXUbz3jdyRuu-cg4EiWYw0Ir8wqIZY-VdTrQoqjApOmtqIsg_aem_RWEx82GN-5faNWVinoqwVg


Okunma Sayısı: 12
Fotoğraf Galerisi