İSTİKBAL GAZETESİ: ESKİŞEHİR'DE ZİRAİ DONUN BİLANÇOSU AĞIR OLDU - 16 NİSAN 2025

İSTİKBAL GAZETESİ: ESKİŞEHİR'DE ZİRAİ DONUN BİLANÇOSU AĞIR OLDU - 16 NİSAN 2025
ESKİŞEHİR
17.04.2025
 

Türkiye genelinde ve Eskişehir’de yaşanan don olayları tarım ürünlerine büyük zararlar verdi. Yaşanan sıkıntılar ile ilgili Ziraat Mühendisleri Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, değerlendirmelerde bulundu.

Ziraat Mühendisleri Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder içinde Eskişehir’in de yer aldığı 36 ilde yaşanan zirai donun tarıma olan etkisini değerlendirdi.

Türkiye genelinde 11-12-13 Nisan tarihlerinde 36 ilimizde felakete neden olan Zirai don yaşandığını aktaran Güder, son 30 yılın en düşük sıcaklık değerlerinin ve hissedilen derecelerin bu 3 günde kayıtlara geçtiğini kaydetti.

Güder, “Türkiye genelinde hasar tespit çalışmaları Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarsim, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından devam etmektedir. 36 il olarak kayıtlara geçse de, ülkemizin güneyi, Akdeniz Bölgesi hariç tüm bölgeler etkilenmiş durumdadır. Dünyanın kayısı başkenti olarak bilinen ve üretim yüzde 85’ini sağlayan Malatya’da yüzde 90 oranında kayısı ağaçları zarar görmüştür. Yurt dışı ile sezon öncesinde anlaşma yapan üreticiler, iflasın eşiğindedir. Karadeniz bölgesinde fındık, Tunceli’de dut, Niğde’de patates, Trakya ve Ege Bölgesi’nde(Özellikle Manisa) üzüm bağları, Konya’da şeker pancarı, Kahraman Maraş’ta kayısı, elma, ceviz, Kayseri Yahyalı’da elma, Düzce ve Bolu’da fındık, meyve, Bursa’da(özellikle İznik, İnegöl, Kestel, Orhangazi ilçelerinde) şeftali, nektarin, erik, kivi, armut, kiraz, zeytin etkilendi. Çiçeklenme döneminde olan tüm meyve ağaçlarının yüzde 90’ı dondan yanmış durumdadır” diye konuştu.

Kirazıyla ünlü Mihalıççık ilçesinde zararın yüzde 89-90 seviyelerinde olduğunu dile getiren Güder, ceviz ve badem ağaçlarında miktar ve kalite kayıplarının yüksek olduğunu ifade etti. Güder, “Pancar, mısır ve soğanda veri kaybı yüzde 30’larda olup, kısmi zararlar var. Günyüzü ilçemizde örtü altında bulunan marul gibi yeşilliklerde bile, donmalar yaşandı. İlimiz genelinde buğday ve arpa başta olmak üzere hububat genelinde, dondan çok yüksek oranda etkilenme olmasa da, verim düşüklüğü görülmesi yüksek ihtimaldir. Özellikle erken ekim yapan üreticilerin zararı olacak. Yüksek kesimlerde ve kıraçtaki ekinlerde seyrelme görülmekte ve bazı tarlalarda yaprak uçlarında yanıklık mevcut” şeklinde konuştu.

“Tarımsal Afet Yönetmeliği Hazırlanmalı”

Meyve başta olmak üzere üretim miktarı ve kalite düşük olacağından, fiyatlarda yüzde 50 oranında artış yaşanabileceğini aktaran Güder, tarımda yüksek gıda enflasyonu zaten var olduğunu, zirai donun etkisiyle, tarımsal ürün arzının etkileneceğini kaydetti. Tarımda sürekliliği sağlayacak ekonomik destek programının açıklanması gerektiğini belirten Güder, “Tarımsal Afet Yönetmeliği hazırlanmalı. İl Tarım Afet Kurulu, özellikle kuvvetli dondan etkilenen yerler ‘Afet Bölgesi’ ilan edilmeli. Tarsim sigortasının primleri yüksek olduğundan, her çiftçi sigorta yaptıramıyor. Tüm üreticilerin ÇKS kaydının olması gerekmekte olup, ÇKS’si olmayan üretici Tarsim’e kayıt yaptıramıyor. Hasar tespiti nedeniyle Tarım ve Orman İl, İlçe Müdürlükleri ve ALO Tarsim 172 aranmalıdır” sözlerini kaydetti.

Haberin kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.

Okunma Sayısı: 4
Fotoğraf Galerisi