İSTİKBAL GAZETESİ: KURBAN KESECEKLERİN BİLMESİ GEREKENLER! - 14 HAZİRAN 2024

ESKİŞEHİR
14.06.2024

Eskişehir Tarım Platformu bileşenleri, kurbanlık hayvan kesimi ve etlerin değerlendirilmesinde dikkat edilecek hususlar konusunda basın açıklaması yaptı.

 
İstikbal Gazetesi

Kurban keseceklerin bilmesi gerekenler!

Kurban keseceklerin bilmesi gerekenler!

Eskişehir Tarım Platformu bileşenleri, kurbanlık hayvan kesimi ve etlerin değerlendirilmesi konusunda vatandaşların dikkat etmesi gereken noktaları anlattı. Platform adına Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdinç YUVA, basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Kurban Bayramı’nda ülkemizde yaklaşık 3 milyon 815 bin kesim yapılacağını tahmin ettiklerini söyleyen Yuva, kurban edilecek hayvanlarda; devenin 5 yaşını, sığır ve mandanın 2 yaşını, koyun ve keçinin 1 yaşını doldurması gerektiğini belirtti. Bunun yanında, 6 aylık küçükbaş hayvanlar bir yaşındaki küçükbaş hayvan gibi semiz ve gösterişli olması durumunda kurban edilebilirler. Yuva, “Her şeyden önce mutlaka veteriner hekim kontrolü olan hayvanları almaları ve kurbanlık olarak değerlendirmeleri gerekmektedir” dedi.

Kurban Kesiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Kesim yerlerinin önemine değinen Yuva, “Kurbanlık hayvan kesimleri, kesim öncesi ve kesim sonrası veteriner hekim muayenelerinin yapıldığı Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan ruhsat almış mezbaha ve kombinalarda veya geçici kurban kesim yerleri olarak düzenlenen yerlerde yapılmalıdır. Kesimler temiz ve serin yerlerde yapılmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesimde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar; kesim yeri temiz olmalı ve akan su bulunmalı, kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması çok önemlidir. Kesim işlemi mutlaka ehil bir kişi tarafından yapılmalıdır. Elinde kesik veya yara varsa hijyenik bir eldiven kullanmalıdır. Bıçaklar sık sık temizlenmelidir. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken eziyet edilmemelidir. Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır. Anormal görünüşe sahip iç organlar (normalden büyük, kokulu, iltihaplı, su keseleri ve şişkinlikleri bulunan iç organlar, çamur kıvamında dalak gibi) ve etler (iltihaplı, kokulu, kanı pıhtılaşmayan gibi) veteriner hekime muayene ettirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Kurban Eti Nasıl Muhafaza Edilir?

Kurban etlerinin muhafaza koşullarının çok önemli olduğunu da söyleyen Yuva, “Yeni kesilen kurbanın etleri hemen tüketim için uygun olmayıp, kas dokusunun taze ete dönüşebilmesi için 24 saat dinlendirilmesi gerekmektedir. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlanmalı ve sonrasında buzdolabına konulmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 2-3 gün arasındadır. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa, etler derin dondurucuda -18 derecede dondurulursa 6 ay, -30 derecede dondurularak saklanırsa da 6 ay ile 1 yıl arasında muhafaza edilebilmektedir” şeklinde konuştu.

Okunma Sayısı: 83