İTHAL AĞAÇLAR KURUMAYA TERK EDİLDİ - CUMHURİYET
Bahar aylarında Atatürk Bulvarı, Tandoğan, Turan Güneş Bulvarı, Çetin Emeç Bulvarı, İstanbul Yolu, Susuz Göleti, Konya Yolu ve Oran Yolu'na dikilen ağaçlar, bir bir kuruyor. Uzmanlar, ağaçların başkente uyum sağlayamadığını belirtiyor.
Bulvarlara dikilen yabancı ağaçlar, bir bir sökülüyor
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Anakent Belediyesi'nin kent içi ve çevresindeki yolları ağaçlandırma politikası çerçevesinde yurt dışından getirdiği ağaçlar bir bir kuruyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın , ''Büyük paralar ödenerek gelen ağaçlar, adaptasyon sorunu yaşıyor. Türkiye'de olan ağaçların birim fiyatının 4 katı para ödenerek Türkiye ekonomik zarara uğratılıyor'' dedi.
Anakent Belediyesi'nin bahar aylarında Atatürk Bulvarı, Tandoğan, Turan Güneş Bulvarı, Çetin Emeç Bulvarı, İstanbul Yolu, Susuz Göleti, Konya Yolu ve Oran Yolu'na diktiği ağaçlar giderek yok oluyor. Başkente uyum sağlayamayarak kuruyan ağaçlar, belediye ekiplerince teker teker sökülüyor. Yurttaşlar ise yurtdışından getirilen ağaçların kurumasına bir anlam veremiyor. Çetin Emeç Bulvarı'ndaki esnaf, belediye tarafından gösterişle dikilen ağaçların Ankara havasına ne kadar uyum sağladığının belli olmadığını belirterek, yetkililerin bu konuda aceleci davrandığını ifade ediyor.
Belediyenin kent içine diktiği ''İtalyan asıllı'' ağaçlar üzerinde yapılan incelemede, bitki öz suyunu emerek gelişim geriliğine, solgunluk ve verimde azalmaya neden olan ''Nematod'' tespit edilmişti.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın , nematodlu fidan dikilemeyeceğini belirterek, ''Nematodlu fidan ölür. Nematod içeren toprakta da nematodu yok etmeden tarımsal faaliyet yapmak zordur. Kültür bitkilerinin uzun vadede hem verimini hem de sağlığını etkiler. Uzun vadede bitkilerin ölümüne neden olur'' dedi. Günaydın, bulvarlarda kuruyan ağaçları söken belediyenin bu şekilde bir çözüme ulaşamayacağına işaret ederek ''Sökme bir çözüm olamaz. Nematod kökle ağaca karışmış durumda. Ağaçları sökmek, yerine dikilen ağaçların da nematod bakterisine bulaşması demek'' diye konuştu.
'ADAPTASYON SORUNU YAŞIYORLAR'
Yurtdışından getirilen ağaçların ciddi bir maliyet oluşturduğuna da değinen Günaydın, ''Büyük paralar ödenerek gelen ağaçlar, adaptasyon sorunu yaşıyor. Türkiye'de olan ağaçların birim fiyatının 4 katı para ödenerek Türkiye ekonomik zarara uğratılıyor. İtalyan ve Mısır fidan yetiştiricileri bir anlamda destekleniyor'' dedi.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak da, Eskişehir Yolu'nu dört şerit haline getirmeye çalışan Anakent Belediyesi'nin buradaki ithal ağaçları söktüğünü söyledi. Belediyenin 1996 yılından bu yana ağaç ithal ettiğini belirten Kolçak, bu ağaçlara ne kadar para ödendiğinin açıklanmasını istedi.