İTHAL AĞAÇLAR PARAZİTLİ - SABAH

MERKEZ
27.06.2006

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bulvarlara diktiği ithal ağaçlarda, bitkilerde gelişme geriliğine neden olan ve ‘nematod’ adı verilen parazit olduğu belirlendi.

 

ANKARA Büyükşehir Belediyesi’nin İlkbahar mevsiminde dikmeye başladığı ‘İtalyan’ asıllı ağaçlarda parazit çıktı. Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ithal ettiği büyük boylu fidanlarda bitki öz suyunu emerek gelişim geriliğine, solgunluk ve verimde azalmaya neden olan nematod görüldü.

Ziraat Mühendisleri Odası ve Peyzaj Mimarları’nın yaklaşık 1 ay önce Çetin Emeç Bulvarı, Göksu Göleti, Oran Yolu, İstanbul Yolu, Konya Yolu ve Susuz Göleti’nden aldığı 14 numuneyi analiz eden Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, ağaçların nematodlu olduğunu belgeledi. Kolayca üreyebilen bu parazit orta vadede ağaçların kalitesini etkiliyor, uzun vadede ise ağaçların kurumasına yol açıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, nematodların, bulundukları toprak içerisinde kazma, kürek ya da sulamayla kolaca taşınabilen bir zararlı olduğunu söyledi. Günaydın, “Söz konusu nematodların İtalya’dan mı geldiği, yoksa kendi topraklarımızda mı bulunduğu” yolunda kesin bir bilgiye sahip olmadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Numunelerde çıkan nematodların kaynağını bilmiyoruz ama şu kesindir ki nematodlu fidan dikilmez. Nematodlu fidan ölür. Nematod içeren toprakta da nematodu yok etmeden tarımsal faaliyet yapmak zordur. Kültür bitkilerinin uzun vadede hem verimini hem de sağlığını etkiler. Uzun vadede bitkilerin ölümüne neden olur. Yapılan iş bu boyutlarıyla riskli bir iştir.”

MÜCADELE ETMEK ZORDUR

“Nematod mücadelesi ise son derece zordur. Isı işlemi gerektirir. Böylesine zor bir mücadelenin artık uygulama şansı da çok sınırlı kalmıştır. İthal ağaçların dikimi ile hem yurtdışına kaynak aktarılıyor, emsallerine göre çok daha pahalı fidanlar satın alınıyor ve bunlarla da Türkiye’ye nematod taşınıyor. Türkiye’nin toprakları içinde yeni ve güç bir çalışma ortamı oluşturuluyor. Bunların Ankara Halkı tarafından bilinmesi ve bu çerçevede değerlendirilmesinde büyük yarar var.”

Ceyda KARAASLAN

Okunma Sayısı: 1398