İTHAL ETTE SEÇİM OYUNU - MİLLET

İSTANBUL
17.08.2015

İthal ette gümrük vergisi sıfırlandı! Hükümet bu yolla fiyatları düşüreceğini iddia ederken, üreticiler ithalatın fiyat artışını engelleyemeyeceği görüşünde.

 

 

Et fiyatları son 1 yıl içinde yüzde 33 arttı. Dana kıymanın kilosu 30 liradan 40 liraya yükseldi. Kuşbaşı etin fiyatı 32 liradan 43 liraya fırladı. Gelişmeler üzerine devlet harekete geçti. Önce yurtdışından hayvan ithal edildi. Hemen ardından devlete ait Et ve Süt Kurumu (ESK), fiyatlarda ortalama yüzde 5 indirime gitti. Devlet dün üçüncü hamlesini yaptı. ESK‘nın Avrupa Birliği‘nden yapacağı canlı büyükbaş hayvan ve karkas et ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı.

http://ekonomi.millet.com.tr/kirmizi-ette-secim-oyunu-haberi/1272326

 GÖZ BOYAMA OPERASYONU

Resmi Gazete‘nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, Avrupa Birliği (AB) menşeli canlı büyükbaş hayvan ve karkas et ithalatına uygulanmakta olan gümrük vergisi Et ve Süt Kurumu‘na ayrılan toplam 19 bin 100 ton karkas eti ithalatı kontenjanının, 5 bin tonuna yüzde 30 gümrük vergisi, kalan 14 bin 100 tonuna da yüzde 43 gümrük vergisi uygulanıyordu.

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, atılan bu adımların kısa vadede fiyatları bir miktar düşüreceğini ancak orta vadede hiçbir işe yaramayacağını söyledi. Millet‘in sorularını cevaplandıran Atalık, "İthalatı kolaylaştırıcı adımların atılması yerli üreticileri zor duruma düşürecektir. Bunun faturası da yine vatandaşa çıkacaktır. Kısa dönemde et fiyatları 1-2 lira düşse bile Kurban Bayramından itibaren fiyatlar yeniden tırmanışa geçecektir" dedi.

Hükümetin 2010 yılında da benzer bir hamle yaptığını anlatan Ahmet Atalık, " Fiyatları ithalat yoluyla baskı altına alma çabaları şu ana kadar sonuç vermedi. Bakın rakamlar son derece açık; Türkiye‘de 2010-2014 arasında kuşbaşı etin fiyatı yüzde 64 zamlandı. Kıymanın fiyatı yüzde 73 arttı. Bonfilenin kilosu da yüzde 98 zamla rekor kırdı..." diye konuştu.

MALİYETLER DÜŞÜRÜLMELİ

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, et fiyatlarındaki artışın büyük oranda maliyet artışından kaynaklandığını söyledi. Sorunun çözümü için tarımsal desteklerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Atalık sözlerini şöyle sürdürdü: "AB bütçesinin yüzde 40‘ını tarımsal teşviklere harcıyor. Türkiye‘de ise bu oran sadece yüzde 2. Bu tarım politikasıyla hayvancılık gelişmez. Bunu yapamazsanız vatandaşlarınız AB ülkelerinden daha az kazanmasına rağmen onlardan daha pahalıya et yemek zorunda kalır." Atalık, devletin tarım sektöründe daha güçlü bir şekilde boy göstermesi gerektiğini vurguladı. Bunun için kapsamlı bir eylem planına ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi. 

Okunma Sayısı: 331