İTHAL PATATES ÜRETİCİYİ YAKACAK! - MİLLET GAZETESİ
Hükümet, dar gelirli vatandaşın önemli gıda maddeleri arasında yer alan patatesin kilosunun 5 liraya kadar yükselmesine müdahale etmeye hazırlanıyor. Gıda enflasyonunu düşürmek için patates ithalatını serbest bırakabileceklerini açıklayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yıllık patates üretiminin tüketimin çok üzerinde olduğunu belirterek "Birilerini bunu speküle ediyor" yorumunda bulundu.
Bakan Zeybekci`nin açıklamasının ardından gözler en yakın üretim bölgesi olan İran`a çevrildi. Hükümetin patates fiyatının 50 kuruş seviyesinde olduğu İran`dan vergi ve fon kesintilerini asgariye indirerek ithalata izin vermesi halinde, patates fiyatının 1.5 liraya kadar inebileceği belirtildi.
ÜRETİCİ YERLE BİR OLUR
Ancak hükümetin ithalatı serbest bırakması, fiyatları aşağı çekecek olsa da geçen yıl 4 milyon 160 bin ton patates üreten yerli üreticiyi zora sokacak gibi duruyor. Bakan Zeybekçi`nin açıklamalarına "Pes doğrusu" diyerek tepki gösteren Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör de "Fiyatları düşürmek istiyorlarsa ürünleri depo eden aracıları iyi denetlesinler. İthalat yerli üreticiyi yerle bir eder" dedi.
TARLADA KİLOSU 2 LİRA
Güngör, şu değerlendirmede bulundu: "Adana`da patates hasadı başladı. 15 - 20 gün sonra da sırasıyla Menemen, Afyon, Niğde ve Nevşehir`de başlayacak. Yani bir ay sonra doğal olarak fiyatlar yarıya inecek" diye konuştu. Geçtiğimiz Nisan ayında yaşanan zirai don sebebiyle Türkiye genelinde patateste yüzde 10 - 15 verim kaybı olduğunu belirten Güngör, "Bunun tüketiciye yansıması 5 lira olmamalı. Adana`da 2 liraya turfanda patates satılıyor" dedi.
PARAYI DEPOCULAR VE ARACILAR KAZANIYOR
Türkiye‘de bir tarım politikası olmadığı için aracıların bunu fırsat bilerek büyük kazançlar elde ettiğini söyleyen Eski Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı ve patates üreticisi Yavuz Şen, üretici ve tüketicinin de mağdur olduğunu anlattı. Yüksek tüketici fiyatlarına rağmen çiftçilerin kayda değer bir kar elde edemediğini vurgulayan Şen, "Bu yıl çiftçi malını 1 liradan bile satamadı. 60 - 80 kuruşlardan malını depoculara satmak zorunda kaldı. Aracılar stok yaptı, yüksek fiyatlardan piyasaya sundu. Yani parayı aracılar kazandı" dedi.
ELİF AKIN - MİLLET GAZETESİ