İTHALATÇILAR KİMLER? - EVRENSEL

MERKEZ
22.01.2010
 

GDO‘ya Hayır Platformu, GDO‘lu ürünlere dair yönetmelikte üç ay içerisinde üç kez düzenleme yapılmasını eleştirerek, bu düzenlemelerin "milyonlarca tüketicinin aleyhine, rantiyenin lehine" olduğunu vurguladı.

GDO‘ya Hayır Platformu, Ziraat Mühendisleri Odası‘nda bir basın toplantısı düzenleyerek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın yayınlanmasının ardından 3. kez değiştirilen "Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmeliğe" tepki gösterdi.

Basın toplantısında konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, üç ay içinde yapılan üç düzenleme ve değişikliğin kendi içinde çelişkilerle dolu olduğunu ve değişikliklerin üretici ve tüketici niteliğindeki milyonlarca yurttaşın aleyhine, ticaretin ve rantın ise lehine olduğunu söyledi. Yönetmelikte 26 Ekim 2009 ve 20 Ocak 2010 tarihleri arasında kontrol belgesi almış ihracatçıların kollandığını belirten Günaydın, diğer yandan daha evvel yasaklanmış olan antibiyotiğe dirençli GDO‘ların ülkeye girişi ve GDO‘lu ürünlerin bebek mamalarında kullanımının serbest bırakıldığına dikkat çekti. Günaydın, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu yönetmelikte yer almayan hususlarda her türlü düzenleme yapma ve tedbir alma yetkisini de ortadan kaldırmakta sakınca görmemektedir" dedi.

Hükümete seslenen Günaydın, "26 Ekim 2009 tarihinden günümüze kadar kontrol belgesi alınan ürün kaç tondur, ürün dağılımları nasıldır, ithalatçıları kimlerdir? Bakanlık 26 Ekim‘de yurtiçi edinmesine izin vermediği ama 20 Kasım 2009 tarihinde tedbirlerini geliştirme ihtiyacı duyduğu riski, büyük GDO‘ların ithalatına neden izin vermek durumunda kalmıştır" diye sordu.

SAĞLIK TEHLİKEDE

Günaydın, yeni tasarının alerjik reaksiyon, antibiyotiğe dayanıklılık, kan biyokimyasında bozulma, organ hasarı, doğum anomalileri ve kısırlık yaratma riski bulunan GDO‘lu ürünlerin ithalatını serbest bırakmasının, insan sağlığı açısından kabul edilemez olduğunu söyledi.

Tasarıda ülkenin biyogüvenliğini sağlamaktan sorumlu olacak Biyogüvenlik Kurulu‘nun, bakanlıklar ve Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından atanan üyelerden oluştuğuna dikkat çeken Günaydın, "Biyogüvenlik Kurulu‘nun konu ile ilgili çıkar çatışması olmayan bilim insanları ve halkın temsilcileri olan meslek üretici ve tüketici örgütleri tarafından seçilmelidir" dedi.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Bakan Mehdi Eker hakkında yönetmelik ilk yayımlandığında suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatarak, yönetmelikteki son değişikliğin "bir avuç ithalatçının elini kolaylaştırmak için" yapıldığını söyledi.

(Ankara/EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 672