İYİ TARIM UYGULAMALARI VE NARENCİYE

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE NARENCİYE
HATAY
21.11.2012

Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Plan Kapsamında Düzenlenen İTU ve Narenciye konulu toplantıya katıldık.

 

Dörtyol Fourway Otelde 21 Kasım 2012 günü İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Mustafa Kemal Üniversitesi ve Valiliğimiz koordinatörlüğünde düzenlenen "İyi Tarım Uygulamaları ve Narenciye" konulu toplantıya Şube Başkanımız Ahmet SEVER, bazı yönetim kurulu üyelerimiz, meslektaşlarımız ve yöre çiftçileri katıldı.

Toplantıda açılış konuşmalarını takiben İyi Tarım Uygulamaları ve Narenciyenin geleceğindeki önemi konusunda MKÜ. Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mustafa KAPLANKIRAN "Narenciyenin Dörtyol ve Ülkemiz için çok özel bir öneme haiz olduğunu vurgulayarak bu üründeki iç ve dış pazarın elde tutulması ve yeni pazarlar oluşturulması için mevcut üretime paralel olarak ilgililerin önlem almaları konusunda dikkat çekmeye yönelik açıklamalar yaptı. Narenciyenin pestisit kalıntısı ve akdeniz meyve sineği kontrolü amacıyla Tarım Danışmanlarının İl Müdürlüğünün ve Üniversitenin bir bütün içinde çalışmalar yapması gerekliliğini ve Güvenilir Meyve Üretiminde yapılması ve alınması gerekli tedbirler konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

İTU Mevzuatı konusunda ise Bakanlık yetkilisi Fehmi MERT yönetmelikler, sertifikasyon ve kontrolör eğitimlerine ilişkin bilgiler sundu.

Örnek İTU konusunda ise Adana çiftçilerinden, Ziraat Yüksek Mühendisi Niyazi GÖNEN, işletmelerinde İTU ‘nun nasıl gerçekleştirildiğini ve gördükleri faydayı anlattı.

Şubemiz üyelerinden Ziraat Yüksek Mühendisi Ünsal ATEŞOĞLU ise tarımsal üretimde ekolojik etmenlerin önemini  anlatarak, Meteoroloji istasyonlarının üreticiye bilgi aktarması ve Dörtyol‘da kapatılan Meteoroloji istasyonunun yeniden üreticilerin hizmetine açılmasını istedi.

Şube Başkanımız Ahmet SEVER toplantıya katkı koyarak, "Narenciyenin Hatay İli için özel bir öneme sahip olduğunu ancak yapılaşmaların, İskenderun Körfezi boyunca oluşan orta ağır ve ağır sanayi tesislerinin ve ilerde yapılması planlanan Burgaz Bölgesindeki termik santralin narenciye üretimini ve buna bağlı çevre kirliliğinin, insan ve tüm canlıları tehdit edeceğini, ayrıca Tarım Danışmanı ile birlikte çalışmanın tarıma teknoloji aktarımındaki önemi ve güvenilir gıda üretiminde reçete ve ilaç bayilerinin önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Okunma Sayısı: 1142
Fotoğraf Galerisi