İZLİ TARIM PROJESİ 1. YIL SONUÇLARI AÇIKLANDI
Konya’da Buğdayda Kaliteyi Artırmaya Yönelik İzli Tarım Projesi 1. Yıl Sonuç Raporu Paylaşımı Toplantısına Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ katıldı.
Konya Ticaret Borsası‘nın yürütücülüğünü yaptığı, TAGEM ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi‘nin ortak olduğu TİGEM tarafından desteklenen, Buğdayda Kaliteyi Arttırma Yönelik İzli Tarım Projesi‘nin 1. Yıl Sonuç Raporunun açıklandığı toplantı 9 Aralık 2014 Salı günü Konya Ticaret Borsası Toplantı Salonu‘nda gerçekleştirildi.
Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail KEMALOĞLU, Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin BAYDAR, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M.Musa ÖZCAN, Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur KALELİ, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş KÜTÜKCÜ, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, proje koordinatörleri ve üreticiler katıldı.
Araştırmayı yürüten akademisyenlerden Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Hüseyin ÖĞÜT, Prof. Dr. Bayram SADE, Prof. Dr. Sait GEZGİN, Doç. Dr. Tamer MARAKOĞLU ve Doç. Dr. Yusuf ÇELİK‘ in ortaklaşa anlattıkları sonuç bildirgesine göre;
•-Sulu koşullarda yetiştirilen ekmeklik ve makarnalık buğdaylarda 5 nolu izli ekim uygulaması, hem klasik hem de diğer izli ekim uygulamalarına göre yüksek protein değerinin elde edilmesini sağlamıştır.
•-Klasik ekim uygulamaları, tüm izli ekim uygulamalarından daha düşük protein değerlerinin elde edilmesine neden olmuştur.
•-Sulu ve kuru koşullarda yetiştirilen ekmeklik buğdaylarda izli ekim uygulaması klasik ekim uygulamalarına göre daha yüksek zelenysedimentasyon değerlerinin elde edilmesini sağlamıştır.
•-Makarnalık buğdaylarda ise sulu ve kuru koşullar da zelenysedimentasyon değeri için farklı trendler gözlenmiştir.
•-Sulu koşullarda tüm uygulamalar içinde, izli ekim uygulaması en yüksek gelişme süresinin elde edilmesini sağlamıştır.
•-Sulu koşullarda izli ekim uygulamalarının klasik ekim uygulamalarına göre daha yüksek stabilite değerlerine sahip olduğu görülmektedir.
•-Kuru koşullarda yetiştirilen buğdaylarda, farinograf özellikleri uygulama metoduna bağlı (klasik/izli) anlamlı bir değişim göstermemiştir.
•-Sulu koşullarda yetiştirilen ekmeklik buğdaylarda izli ekim uygulamaları daha yüksek enerji , direnç ve maksimum direnç değerlerinin elde edilmesini sağlamıştır.
•-Kuru koşullarda yetiştirilen ekmeklik buğdaylarda, ekstensograf özellikleri uygulama metoduna bağlı (klasik/izli) anlamlı bir değişim göstermemiştir.
•-Sulu koşullarda yetiştirilen ekmeklik ve makarnalık buğdaylarda izli ekim uygulaması, kuru koşullarda yetiştirilen ekmeklik ve makarnalık buğdaylarda izli ekim uygulaması, diğer uygulamalardan daha yüksek bintane ağırlığı ve protein değerinin elde edilmesini sağlamıştır.
•-Sulu koşullarda tüm uygulamalar içinde izli ekim en yüksek gelişme süresinin elde edilmesini sağlamıştır. Genel olarak izli ekim uygulamaları klasik ekim uygulamalarına göre daha yüksek stabilite değerlerine sahip buğday örnekleri vermiştir.
•-Sulu koşullarda yetiştirilen ekmeklik buğdaylarda, izli ekim uygulamaları daha yüksek enerji , direnç ve maksimum direnç değerlerinin elde edilmesini sağlamıştır. Buğdayların ekmekçilik kalitesi olumlu yönde gelişmiştir.
•-İzli ekim sisteminde kullanılan materyal homojen dağıldığı için bürüt kar olarak normal ekime göre yüzde 50 ye yakın bir karlılık artışı sağlanmıştır.
Toplantı konuklar ve akademisyenlere plaket takdiminin ardından hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.