"KALİTELİ BUĞDAY ÖZEN İSTER"-YENİ HABER TARIM FUARI EKİ

"KALİTELİ BUĞDAY ÖZEN İSTER"-YENİ HABER TARIM FUARI EKİ
KONYA
26.03.2013

Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Buğday, Konya Ovası'nın vazgeçilemez olmazsa olmazı olan bir ürünüdür. 2,247 milyon ha tarım arazisine sahip Konya Ovası' n da ülkemizdeki buğdayın %12 si üretilmektedir" dedi.

 

Buğdayda kaliteyi belirleyen protein oranını yükseltmek için ekimin başlangıcından hasada kadar bitkinin bütün aşamalarında gereken önem gösterilmelidir. Buğday tarımında kaliteli ve bol ürün alabilmek için uygulanacak en önemli işlemlerden ilki toprak işlemedir. Tohum yatağı hazırlandıktan sonra usulüne uygun toprak örnekleri alınmalı ve analiz sonuçlarına göre eksik olan besin elementlerine göre gübreleme planı yapılmalıdır. Toprağın fakirleşmesine ve bitkinin hastalıklarının artmasına neden olacağından üst üste aynı tarlaya buğday ekimi yapılmamalı yani münavebe sistemine göre ekim yapılmalıdır. Ekilecek tohumluk miktarına dikkat ederek, sık ekim yapılmamalıdır.

Son yıllarda her ne kadar Konya Bölgesi‘nde ılıman iklim yaşanıyor olsa da çiftçimiz buna aldanmamalı, kış aylarında yaşanabilecek don tehlikesine karşı karasal iklim şartlarına uygun olan ve aynı zamanda hastalık ve yabancı ot gibi sorunlar yaşamamak için sertifikalı tohum kullanmalıdır.

Konya Bölgesi topraklarında az olan çinko besin elementi ihtiyacı göz ardı edilmemelidir. Çinko besin elementi ihtiyacı toprağa ekim yapmadan hemen önce veya ekim yaparken tohumla birlikte ve yabancı ot mücadelesi yaparken ilacın içine karıştırarak karşılanmalıdır.

Özellikle buğdayda protein oranı kayıplarına neden olan süne zararlısının yanı sıra diğer hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı koruyucu önlemler alınarak, biyolojik ve kimyasal mücadeleye önem verilmelidir. Kök ve kökboğazı çürüklüğü, septoria ve halk arasında kınacık olarak bilinen sarı pas gibi hastalıklar yaygın olmamakla birlikte son dört yıla yakın süredir ılıman iklimin etkisinde bulunan Konya Ova‘sının belirli bir kısmında görüldü. Çiftçilerimiz bu hastalıklarla mücadelede dayanıklı tohum çeşidini ekmeli, hububatlarını sık sık kontrol etmeli ve yapılmadığı takdirde % 50 gibi ürün kaybına neden olacak hastalıklara karşı koruyucu önlem olarak kimyasal ilaçlar kullanmalıdırlar.

Buğdayda protein oranını etkileyen en önemli faktörlerden biride gübreleme zamanları ve miktarıdır. Sulu tarım yapılan alanlarda ekilen buğday için gübreleme 3 farklı zamanda olmalıdır. 100 kg gübre kullanılacaksa; 40 kilogramı Şubat ayı sonu Mart ayı başı, 40 kilogramı Nisan ayı içerisinde, 20 kilogramı da başaklanma döneminde yapılmalıdır. Kuru tarım yapılan alanlarda ise gübreleme Şubat ayının içerisinde ve yağışın devam etmesi halinde Nisan ayı başında olmak üzere iki zamanlı yapılmalıdır. Bu dönemde yapılan gübrelemeler, bitkinin gelişim döneminde ihtiyacı olan azotu yeterli miktarda almasını sağlayacak, bu da protein olarak buğdaya yansıyacaktır.

Konya da hasat zamanı genelde Temmuz ayı ve Ağustos başında danedeki nem miktarı % 13-14 e düştüğü zamandır. Hasatta geç kalınır ve nem % 12 nin altına düşerse fabrikasyon işlemleri zorlaşacak ve kalite bozulacaktır.

Bütün bu yapılması gerekenlere yeterli özen ve önem verildiği takdirde verim ve kalite artacak, tarıma dayalı üretim yapan sanayici kaliteli hammaddeye ulaştığı için ithalatın önüne geçilerek çiftçimiz ve milli ekonomimiz kazanacaktır.

                                                                                      Özkan TAŞPINAR

                                                                                               TMMOB

                                                                                   Ziraat Mühendisleri Odası

                                                                                       Konya Şube Başkanı

                                       

  

Okunma Sayısı: 610
Fotoğraf Galerisi